Lepší pláže než v Barceloně, přátelštější atmosféra než v Madridu a mnohem méně turistů než v obou větších sourozencích tohoto jihošpanělského města. Asi tak by bylo možné ve zkratce popsat Valencii. Často ale ze srovnání s ostatními Valencie nevychází vítězně, spíš naopak. Právě to město uchránilo před masovým turismem a dovolilo mu si zachovat svojí autenticitu. Pokud jej ale navštívíte, pochopíte, proč jej tolik lidí preferuje před Barcelonou i Madridem.
Kde se moderna snoubí s historií
Ztratit se na pár chvil v kouzelných uličkách starého města je skvělý zážitek. A jelikož historické centrum není velké, vždy nakonec dojdete ke katedrále, která starému městu dominuje. Uvnitř můžete kromě různorodé architektury s dominující gotikou obdivovat i takzvaný alabastrový kalich. Tvrdí se, že se jedná o po staletí hledaný Svatý grál, čili kalich, ze kterého Ježíš pil během poslední večeře.
Pokud vystoupáte po schodech do nejvyšší věže katedrály El Micalet, naskytne se vám skvělý pohled na celou Valencii a zejména na jednu ze čtvrtí starého města – El Carmen. Přes den klidná čtvrt se po setmění promění v rušném centrum nočního života, které určitě stojí za návštěvu.
Ke starému městu přiléhá ze severní a východní strany systém parků, které se rozkládají v říčním korytě řeky Turia, která byla odvedena mimo město. Právě nově vybudovaný komplex parků a moderních budov, které se rozléhají v nejjižnějším cípu, způsobují kontrast mezi starou a novou Valencií.
Samotná procházka mezi futuristickými budovami Města vědy a umění (Ciudad de las Artes y las Ciencias) je nevšední zážitek, ale pokud máte alespoň půl dne volna navíc, zajděte do muzea mořského života Océanografic, který je součástí tohoto komplexu. Za 20 EUR zde můžete strávit čas ve společnosti žraloků, rejnoků a stovek druhů pestrobarevných ryb.
Tip na nevšední zážitek: Pokud navštívíte Valencii v březnu, naskytne se vám jedinečná šance zúčastnit se Festival las Fallas – místního festivalu, jehož vrcholem je pálení tzv. falles, figurín ze dřeva, kartónu a sádry. Po celý předcházející týden se Valencie promění v jeden velký večírek, do rána v ulicích probíhají oslavy a nad městem hřmí ohňostroje.
Rodné město paelly a nejen to
Valencie je rodištěm asi nejznámějšího španělského jídla – paelly. Šafránová rýže dušená s kuřecím a králičím masem, zeleninou, hlemýždi a fazolemi servírovaná na litinové pánvi. Paella valenciana se považuje za původní verzi tohoto pokrmu, ač pravděpodobně známější je s plody moře.
Tip na jídlo: Skvělou paellu můžete zkusit například v restauraci Bodego de la Sarieta (Calle de los Juristas, 4), kde vás skvělé tříchodové menu s místním vínem vyjde na 15 EUR. Na levné tapas zajděte do 100 Montaditos, kde jsou každou středu tapas za 1 EUR, nebo do Tapeta del Carme (Calle Los Borja 4), údajně nejlepší tapas v celé Valencii.
Jelikož ale místní rádi chodí jíst do restaurací, není zde o dobré podniky (s rozumnými cenami) nouze, takže pokud se budete toulat například už zmíněnou čtvrtí El Carmen a náhodně si vyberete místo na večeři, určitě nebudete zklamaní.
Alternativou je zajít na trh – Mercando Central je jedním z největším z trhů v Evropě a zároveň skvělým místem k nákupu španělských specialit. Kupte si třeba místní sušenou šunku, olivy nebo zdejší vyhlášené pomeranče a vyrazte do nedalekého Turijského parku na piknik.
Mít pláž jenom pro sebe
Masový turismus se vyhnul nejen městu jako takovému, ale i přilehlým plážím. Některým sice může chybět jisté zázemí, většina ale ocení relativně klidnou atmosféru. Nejblíže centru města je pláž Malvarrosa, která je mezi turisty nejoblíbenější, jelikož je v dosahu veřejné dopravy. Pokud toužíte po větším soukromí, navštivte pláž El Saler na jihu od města, kde si den na pláži můžete zpestřit výletem na lodi do přírodní rezervace La Albufera.
Valencie je skvělou destinací pro ty, co se rádi vyhýbají davům a chtějí se cítit jako objevitelé. Stále nabízí mnoho míst k prozkoumání, a to jak uličky v srdci starého města, tak třeba divoké pláže v blízkém okolí. Je ale nutné si pospíšit, protože kouzlo neobjeveného může velmi rychle vyprchat.