Moldavská sváteční tabule je zážitkem pro oko i pro jazyk. Obyvatelé Moldavska, většinou vyznávající pravoslaví, slaví Velikonoce jednak čtyřicetidenním půstem, jednak nádhernou hostinou o Velikonočním pondělí, která půst zakončuje.
Hostina začíná brzy ráno, hned poté, co se lidé vrátí ze slavnostní celonoční mše, kde jim kněz mimo jiné posvětí víno a přinesené mazance, vajíčka a další dobrůtky. Ty se pochopitelně na stole také objeví. Po přípitku se pak jí a jí až do pozdního večera. A co všechno? Ryby nadívané, ryby v rosolu, saláty majonézové i zeleninové, sladkosti mazancem počínaje a domácími dortíky konče. Ostatně většina surovin pro výrobu zdejších lahůdek pochází ze zahrádky domácích stejně jako víno, kterým se vše vydatně „zalévá“. A moldavské víno je proslulé široko daleko, ještě před Gorbačovovým „suchým zákonem“ zdejší vinice zásobovaly velkou část bývalého Sovětského svazu. Sami Moldavané pak říkají, že „správný chlap musí umět vypěstovat víno a vyrobit z něj dobrý nápoj“.
Pečená nadívaná ryba
• 1 celá ryba • 250 g rybího masa
• 50 g másla • 20 g sardelové pasty
• 1 česnek • 1 žemle • mléko
• 2 vejce • citron, sůl, pepř
Rybu očistíme, osolíme, potřeme rozetřeným česnekem zvenčí i zevnitř a necháme odležet. Porce jiné ryby uvaříme a maso obereme z kostí. V misce utřeme máslo se sardelovou pastou, přidáme uvařené rybí maso, vymačkané žemle nakrájené na kousky a namočené v mléce, citronovou kůru, 2 vejce, osolíme, opepříme a jemně promícháme. Touto nádivkou naplníme „naši“ rybu, zašijeme nebo zašpejlujeme a na másle pečeme v troubě
Autor: Jana Patková – časopis Cestopisy.