Kam v Tunisu – zajímavá místa a památky aneb kam se vydat a co vidět?

3938
Město Tunis v Tunisku | waeske/123RF.com
Město Tunis v Tunisku | waeske/123RF.com

Tunis sice leží na africkém kontinentu, nicméně z Evropy není toto město vůbec daleko. I proto se jedná o oblíbenou turistickou destinaci, která návštěvníkům nabízí nádherné historické památky, pláže i mnoho dalších míst, které rozhodně stojí za návštěvu.

Tunis jako město s dlouhou historií

Tunis je hlavním městem Tuniska, tedy severoafrického státu, který leží pouhých 150 km od Sicílie. Z pohledu evropských turistů tak rozhodně není daleko a navštívit jej lze bez větších logistických komplikací. Pokud se do této destinace chcete také vydat, čeká na vás mnoho zajímavého. Už v roce 814 před Kristem zde např. vznikla fénická kolonie Kartágo a následně ji nahradilo mnoho rozličných kultur. Patrné jsou tedy vlivy arabské, africké i evropské kultury. Tunis je dnes ovšem ekonomickým a kulturním centrem země, takže se může pochlubit i mnoha moderními čtvrtěmi, jež dokážou rovněž zaujmout.

Jaká místa stojí za návštěvu?

Zajímáte-li se o historii, na okraji Tunisu byste v každém případě měli navštívit pozůstatky starověkého Kartága, které bylo srovnáno se zemí Římany během třetí punské války v roce 146 před Kristem. I když se jedná o pouhé ruiny, ty stále mohou vypovědět mnohé o původní podobě města, jež se výrazně zapsalo do historie. Nedaleko se navíc nachází fénické pohřebiště Tofet,které rovněž patří k oblíbeným destinacím turistů z celého světa.

Pozůstatky starověkého Kartága v Tunisu | lestertair/123RF.com
Pozůstatky starověkého Kartága v Tunisu | lestertair/123RF.com

V centru Tunisu vám také rozhodně doporučujeme navštívit středověkou medínu, která je nejstarší částí dnešního města. Procházka úzkými uličkami s mnoha krámky je sama o sobě úchvatným zážitkem. Na rozloze 270 hektarů však naleznete především mnoho islámských památek. Ujít by vám neměla především mešita Al-Zaytuna (mešita Olivovníku), jež byla založena v 1. polovině 8. století po Kristu a v její blízkosti sídlí také jedna z nejstarších univerzit islámského světa.

Nádvoří mešity Al-Zaytuna v Tunisu | scholl13/123RF.com
Nádvoří mešity Al-Zaytuna v Tunisu | scholl13/123RF.com

Celá medína se přitom nachází pod kopcem, na kterém stojí překrásná citadela Kasba, k níž je rovněž přidružena zajímavá mešita. Jedná se mimochodem o téměř jediné vyvýšené místo ve městě (dalším je park Belvédère, o kterém ještě bude řeč). Jinak se průměrná nadmořská výška pohybuje okolo pouhých 3 m n. m.

Samotným centrem města je hlavní třída Habib Bourghiba, jež byla pojmenována po tuniském státníkovi, který patřil k vůdcům hnutí za nezávislost a stal se také prvním prezidentem země. Zde na zhruba 1500 metrech mj. naleznete Národní muzeum, které je zajímavé tím, že leží v paláci Bardo. Ten dříve sloužil jako harém. Dnes ovšem nenabízí spoře oděné ženy, ale jednu z největších historických sbírek celého Středomoří. Třídu Habib Bourghiba navíc lemují ryze moderní budovy, pročež je někdy nazývána tuniskou Champs-Élysées.

Interiér Národního muzea v paláci Bardo v Tunisu | efesenko84./123RF.com
Interiér Národního muzea v paláci Bardo v Tunisu | efesenko84./123RF.com

Moderní čtvrti lze ostatně nalézt v celém městě, takže se zde snoubí nejen vliv mnoha kultur, ale také tradice s modernitou. Tunis nicméně potěší rovněž milovníky přírody, neboť v jeho severnější části se rozprostírá park Belvédère, který začal vznikat již na konci 19. století. Nejenže se nachází na nádherných zalesněných svazích, ale navštívit lze také menší zoologickou zahradu.

V rámci pobytu byste rozhodně neměli vynechat ani půvabný přístav La Goulette. Opět zde na vás dýchne závan historie, neboť jednou z dominant je španělsko-turecká pevnost. Na své si ovšem přijdou i milovníci techniky, neboť si budou moci prohlédnout most Radès-La Goulette, jenž patří k moderním chloubám země. Měří totiž 260 metrů a vysoký je 20 metrů. K jeho výstavbě došlo v letech 2004 až 2009, takže byl vybudován skutečně nedávno.

Místní pláže a gurmánské speciality

Pokud chcete vyrazit spíše za zábavou než za poznáním, i v takovém případě vám má Tunis co nabídnout. Vzhledem k tomu, že město leží na pobřeží Středozemního moře, naleznete zde mnoho nádherných pláží, které jsou obzvláště v období letních měsíců zalité sluncem. Koupání je také oblíbenou kratochvílí většiny turistů. Bude-li vás ale tato činnost již nudit, můžete za zábavou vyrazit do výše zmíněného parku Belvédère, kde jsou přítomna i sportoviště a kasino.

Nenecháte-li si v žádné destinaci ujít místní kuchyni, vězte, že v Tunisku na vás čekají především kořeněnější jídla. Základem jsou přitom plody moře jako ryby, krevety či chobotnice, ale také skopové maso, ovoce a zelenina. Vyzkoušet můžete speciality jako kuskus se zeleninou a kousky masa, marguze (ostré skopové párky) či brik neboli piroh plněný tuňákem, vejcem, mletým masem, bramborami a cibulí. A pokud si budete chtít něco připravit sami, rozhodně zavítejte na vyhlášené tržiště s jídlem Halfaouine.

Předchozí článekKam na Zanzibaru – zajímavá místa a památky aneb kam se vydat a co vidět?
Další článekHonolulu na Havaji – kam se vydat a jaká zajímavá místa a památky vidět?