Mapa Srbska – kde leží Srbsko?

4911

Srbsko je zemí v jihovýchodní Evropě, jež se konkrétně nachází v centrální části Balkánského poloostrova. Tento stát existuje teprve od května 2006, kdy se rozpadlo soustátí Srbsko a Černá hora. Vzhledem k tomu, že se jedná o vnitrozemský stát, většina turistů míří k moři do sousedního Chorvatska, což platí především pro Čechy. Jenže ignorovat tuto zemi na svých zahraničních cestách není moudré. K návštěvě je toho totiž v Srbsku víc než dost.

Upozornit musíme především na historické památky, a to z různých období. Jedná se o archeologické lokality Lepenski Vir či Vinča (pravěk), římské ruiny Viminacijum a lokalitu Felix Romulania (starověk), stejně jako město Stari Ras nebo kláštery Sopoćani a Studenica (středověk). Kromě toho se na srbském území nacházejí i zajímavé národní parky, z nichž nejznámější se rozkládá v pohoří Kopaonik, které je navíc výtečným místem pro pěší turistiku i zimní sporty.

Kde leží Srbsko – poloha a základní geografické informace o Srbsku

Srbsko je zemí bývalé Jugoslávie, jejíž souřadnice činí 43°57′ severní šířky a 20°56′ východní délky. Na severu se rozkládá Panonská nížina a směrem k jihu se povrch zvyšuje. V Srbsku se proto nachází několik důležitých pohoří jako Dinárské hory, Staré planiny, již zmíněné pohoří Kopaonik a na východě sem dokonce zasahují Karpaty. Srbsko se člení na 29 správních okruhů a Bělehrad, pět z nich ovšem spadá do autonomní oblasti Kosovo a Metohije.

Sousední země:

  • Maďarsko
  • Chorvatsko
  • Bosna a Hercegovina
  • Černá Hora
  • Kosovo
  • Makedonie
  • Bulharsko
  • Rumunsko

Srbsko má rozlohu 77 474 km2 a žije zde zhruba 7 milionů obyvatel. Tyto statistiky ovšem neobsahují čísla z Kosova, tedy z území na jihu, které je sice většinou států OSN uznáno za samostatnou republiku, nicméně Srbsko a další země ji neuznávají. V Kosovu se dříve nacházel nejvyšší vrchol Srbska, totiž Djeravica (2 656 m n. m.), ale aktuálně se jedná o Midžur (2 169 m n. m.), tedy o horu v pohoří Stará planina na hranicích s Bulharskem.

Hlavním městem je Bělehrad, což je město, které bylo hlavním i v bývalé Jugoslávii. Nachází se v centrální části Srbska, a to na soutoku řek Dunaj a Sáva. Právě Dunaj je nejdůležitější srbskou řekou, přičemž protéká Panonskou nížinou a její celková délka v této zemi činí 588 km. Kromě Sávy se do ní vlévají i další, a to především Tisa a Morava, přičemž jejím prostřednictvím vtékají do Černého moře. V Srbsku se navíc nachází i jedna z nejkrásnějších pláží na Dunaji, a to Štrand.

Předchozí článekMapa Somálska – kde leží Somálsko?
Další článekMapa Středoafrické republiky – kde leží Středoafrická republika?