Mapa Nepálu – kde leží Nepál?

3582

Nepál je stát v Jižní Asii, který leží ve vnitrozemí. Neexistuje asi mnoho Čechů, jež tuto hornatou zemi navštívili, neboť v této oblasti Asie přitahuje cestovatele spíše Indie. Turisté, kteří se sem dostali, však jistě ocenili krásné památky. Na mysli máme především kulturní dědictví v údolí Káthmandú, kde se nacházejí paláce, chrámy a stupy. V zemi se navíc nalézá rovněž poutní místo Lumbiní, které je dle tradice rodištěm Buddhy. Princ Siddhártha se tu údajně narodil v roce 632 př. Kr.

Nepál ovšem není pouze místem úchvatných buddhistických a hinduistických památek. Obdivovat lze rovněž nádhernou přírodu. Vyzdvihnout lze především Národní park Chitwan, v němž se nacházejí neporušené oblasti a žije zde i bengálský tygr. Především však chceme upozornit na Národní park Sagarmatha, jehož dominantou je Mount Everest. Nepál patří koneckonců celkově k místům, jež nabízí perfektní podmínky pro vysokohorskou turistiku.

Kde leží Nepál – poloha a základní geografické informace o Nepálu

Nepál se oficiálně nazývá Federativní demokratická republika Nepál. Sever země tvoří pohoří Himálaj, střední část je tvořena pahorkatinami a vysočinou, zatímco na jihu převládají nížiny. Nepál se člení na 14 zón a na mapě jej naleznete na souřadnicích 28° severní šířky a 84° východní délky. Ačkoli se jedná o vnitrozemskou zemi, sousedí pouze se dvěma dalšími asijskými státy.

Sousední země:

  • Čínská lidová republika
  • Indie

Nepál má rozlohu 147 181 km2, takže je „pouze“ dvakrát větší než Česká republika, ale žije zde přibližně 3x tolik obyvatel, což je však v porovnání se sousedními giganty stále velmi málo. Indie a Čína jsou ostatně dvě jediné země světa, které mají přes jednu miliardu obyvatel, takže 29 milionů obyvatel Nepálu se rovněž nezdá jako závratné číslo. Hlavním městem země je v každém případě Káthmándú, které se nachází ve východní polovině země, a to ve výše zmíněném údolí totožného názvu.

Nepál je hornatou zemí, což platí především pro jeho severní část. Ostatně v pohoří Himálaj se k nebi tyčí 10 ze 14 „osmitisícovek“. Právě v Nepálu se přitom na hranicích s Čínou nalézá Mount Everest, tedy nejvyšší vrchol světa (8 848 m n. m.). Ten najdete v regionu Khumbu, do kterého míří horolezci z celého světa. Ostatně trek pod Mount Everestem patří k největším turistickým lákadlům.

Předchozí článekMapa Namibie – kde leží Namibie?
Další článekMapa Nigérie – kde leží Nigérie?