Mapa Filipín – kde leží Filipíny?

5988

Filipíny (Filipínská republika) představují ostrovní stát v jihovýchodní Asii. Jde o dvanáctou nejlidnatější zemi světa. Své pojmenování si nesou podle španělského krále Filipa II. (16. století). Filipíny dříve byly španělskou a později americkou kolonií. V zemi můžete poznávat rozmanité kultury a četná etnika.

Filipíny jsou atraktivní zemí, do níž směřuje mnoho turistů. Najdete tu nádherné pláže s bílým pískem a krásně čistým mořem. Snad nejkrásnější pláží je White Beach na Boracay, ale najdete tu i mnohé další. Pokud se rádi potápíte, nenechte si ujít korálový útes Tubbataha (centrální část Suluského moře u ostrova Palawanu). Z dalších atraktivních přírodních míst si uveďme sopku Hibok – Hibok, rýžové terasy filipínských Kordiller na ostrově Luzon v pohoří Cordillera Central nebo Čokoládové hory (Chocolate Hills). Obdivovat tu však můžete i historické památky – baziliku Minore del Santo Niňo, město Vigan s pěkným historickým centrem, kostel svatého Augustina v Manile (San Agustin Church), Kostel nanebevzetí Panny Marie (Santa Maria), Kostel sv. Tomáše z Villanovy. Všechny tyto kostely jsou vystavěné v barokním stylu.

Kde leží Filipíny – poloha a základní geografické informace o Filipínách

Filipíny tvoří více než 7 000 ostrovů ležících v západním Tichém oceánu. Největším z nich je Luzon. Z dalších velkých ostrovů si uveďme Mindanao, Negros, Samar, Palawan, Panaj a Mindoro. S žádným státem není země oddělená pozemní hranicí. Mořskými úžinami je země oddělena od následujících zemí:

  • Tchaj-wan
  • Malajsie
  • Indonésie

Filipíny se rozkládají na ploše 300 000 km² a žije zde přes 106 milionů obyvatel. Hlavním městem je Manila s rozlohou pouze 42,88 km2, kde žije přes 1,7 milionu obyvatel. Nejnižším bodem Filipín je Tichý oceán a nejvyšší sahá do výšky 2 954 m n. m. a je jím Mount Apo.

Země je z východu ohraničená Filipínským mořem, z jihu Celebeským mořem a ze západu Jihočínským mořem. Většina z více než 7 000 zdejších ostrovů jsou vulkanického původu. Stále je v zemi i dost aktivních sopek. Na ostrovech jsou tropické deštné pralesy a celá oblast je ohrožená tajfuny.

Na Filipínách jsou hlavně vysočiny. Nížiny najdeme hlavně při pobřeží a v říčních údolích. Z důležitých filipínský řek si uveďme Mindanao. Pro Filipíny jsou charakteristické krátké řeky s rychlým spádem.

Předchozí článekMapa Etiopie – kde leží Etiopie?
Další článekMapa Dánska – kde leží Dánsko?