Španělský ostrov Ibiza – památky, zajímavá místa a tipy na výlety

11060

Španělská Ibiza je jedním z ostrovů Baleárského souostroví. Ostrov, který je katalánsky nazýván rovněž Eivissa, naleznete v západní části Středozemního moře. Spolu se sousední Formenterou a několika dalšími ostrůvky tvoří tzv. Pityuské ostrovy, jež jsou součástí právě Baleárského souostroví. Jedná se o jeden z velmi významných španělských ostrovů, který je častým cílem turistů nejen z Evropy, ale i ze zbývajících částí světa. A že jich opravdu není málo. V posledních letech je již můžeme počítat v řádech milionů, což je takřka neuvěřitelné, zvláště pokud vezmeme v potaz, že Ibize velmi dlouhou dobu trvalo, než si své místo v žebříčku top destinací vybojovala.

Ibiza si vysloužila si pověst ostrova zábavy, kde se pořádají ty nejlepší a nikdy nekončící party. Ibiza však svým návštěvníkům může nabídnout mnohem více. Kromě překrásných pláží, kterých se zde nachází více než 60, je to třeba malebná příroda jako stvořená k dlouhým procházkám nebo množství památek, z nichž některé jsou dokonce zapsané na seznamu UNESCO. Možná vás překvapí, že Ibiza má za sebou velmi dlouhou a bohatou historii. První obyvatelé se zde pravděpodobně usídlili již ve 2. tisíciletí před naším letopočtem. Vystřídaly se zde významné státní útvary a národy, mezi něž patří třeba Féničané, Římané nebo Normané. O zajímavá historická místa a památky zde tedy nouze určitě není. Ibiza je díky tomu všemu ideálním místem snad úplně pro každého. Ať už patříte mezi příznivce ničím nerušeného odpočinku nebo lvy salónů, obdivovatele krásných památek nebo milovníky malebné přírody. Ochuzeni nezůstanou ani gurmáni. Místní kuchyně kombinující prvky arabské, řecké i fénické kultury je totiž opravdovou zážitkovou gastronomií.

Zajímavá místa a památky na ostrově Ibiza

Ibiza (Eivissa)

Hlavním městem je stejnojmenná Ibiza ležící na jihovýchodním pobřeží ostrova. Katalánsky je rovněž zvána Eivissa, místní však často používají i zjednodušené označení Vila. Za návštěvu stojí zejména historické centrum, kde je toho opravdu hodně k vidění. Eivissa je totiž jedním z nejstarších měst na světě. Její historie sahá až do 7. století před naším letopočtem. Historická čtvrt Eivissy známá pod názvem Dalt Vila je celá obehnaná starobylým opevněním. Zde se nachází sedm bašt, které nabízejí nejen krásný výhled na město, ale některé dokonce i návštěvu menších muzeí. Za jeho hradbami se poté ukrývají nejen malebné uličky, ale také zajímavá pevnost, katedrála i celá řada dalších historických staveb, díky nimž bylo celé historické jádro města zapsáno na seznam UNESCO. Od městského přístavu je Dalt Vila oddělena čtvrtí La Marina, která je domovem těch nejoblíbenějších restaurací, barů a klubů.

Santa Eulária (Santa Eulária des Riu)

Druhým největším městem Ibizy je krásná Santa Eulária, která je domovem jediné římské památky, jež se na území Ibizy dochovala. Je jí římský akvadukt známý pod názvem Pont Vell. Město se nachází na východním pobřeží Ibizy. Jeho dominantou je krásný bílý kostelík Església de Santa Eulàlia pocházející ze 16. století. Ten se spolu s dalšími budovami tvořícími historické centrum rozpíná na kopci Puig de Missa. Pokud sem vystoupáte, budete si moci prohlédnout nejen tuto městskou část, ale naskytne se vám krásný výhled i na moderní čtvrť Sa Vila Nova, která se rozpíná podél přístavu a malebných městských pláží. Když následně sestoupíte do moderní čtvrti, můžete navštívit některou z oblíbených kaváren, restaurací či diskoték, nebo se projít hlavní ulicí Rambla de Santa Eulália. Zde jsou často pořádány trhy, na nichž můžete zakoupit oblečení či šperky.

Poblat fenici de sa Caleta

Velmi zajímavým okénkem do minulosti je naleziště fénického osídlení Sa Caleta nacházející se nad stejnojmennou zátokou. Údajně se jedná o vůbec první ostrovní osadu tohoto typu. Féničané ji zde založili již v 8. století před naším letopočtem. Osada, která je dnes kvůli svému nezměrnému historickému významu zapsána na seznamu UNESCO, měla v době svého založení přibližně 300 obyvatel.

Necropolis del Puig des Molins

Další z významných památek zapsaných na seznamu UNESCO je nekropole, jež byla objevena na kopci Puig des Molins. Jedná se o vůbec největší nekropoli na světě, která byla založena již v 7. století před naším letopočtem. Nekropoli založili Féničané, hojně využívána však byla zejména během punského období. Doposud zde bylo objeveno na 3000 hrobek, z nichž některé jsou přístupné veřejnosti. Na úpatí kopce se poté nachází velmi zajímavé archeologické muzeum Museu Monografic des Puig des Molins, které rovněž stojí za návštěvu.

Playa d’en Bossa

Pokud vás poznávání místních památek unaví, nezbývá než strávit odpočinkový den na některé z překrásných pláží. K návštěvě láká zejména Playa d´en Bossa, nejoblíbenější letovisko se stejnojmennou pláží, která je rovnou tou nejdelší pláží na ostrově. Nechybí zde luxusní hotelové resorty ani plážové bary. A žije to tady i v noci. Nachází se zde totiž kluby Ushuaïa a Hï Ibiz, které se právem řadí mezi ty nejznámější a nejnavštěvovanější podniky na Ibize.

Sa Talaiassa

Po zaslouženém odpočinku můžete absolvovat ještě poznávání zajímavých přírodních míst. Velmi oblíbeným turistickým cílem je například hora Sa Talaiassa známá také jako Sa Talaia nebo Sa Talaia de Sant Josep. Jedná se o vůbec nejvyšší horu ostrova, jejíž název v překladu znamená “strážní věž”.

Přírodní park Ses Salines

Jižní část Ibizy je součástí velmi zajímavého přírodního parku Ses Salines, který dále tvoří ještě sever nedaleké Formentery a několik menších ostrůvků ležících v této oblasti. Jedná se o unikátní oblast bohatou na faunu a flóru, která je zapsána na seznamu UNESCO. V oblasti se nachází několik solných pánví, ve kterých se těžila sůl již v 5. století našeho letopočtu. Sůl se zde přírodním způsobem těží dodnes. Následně ji odsud odvážejí lodě vyplouvající z přístavu Sa Canal, v jehož blízkosti se nachází třeba zajímá strážní věž Torre de ses Portes. Jejím historickým úkolem bylo chránit právě významný přístav, dnes již slouží spíše jako rozhledna, z níž si můžete prohlédnout třeba úžinu oddělující Ibizu od Formentery. Kromě toho se na území rezervace nacházejí četná útočiště ptáků, která jsou ideálním místem pro jejich pozorování. Nechybí ani několik krásných písečných pláží.

Kam se vydat na výlet?

Formentera

Z hlavního města Ibizy (Eivissy) odplouvá denně několik lodí a trajektů, které vás zavezou k nedalekému ostrovu Formentera, jenž je od Ibizy oddělen pouze mořskou úžinou. Návštěvu Formentery byste určitě neměli vynechat, zvláště pokud si budete chtít alespoň na chvíli od živé a rušné Ibizy odpočinout. Formentera, které je často přezdíváno “Karibik Středomoří”, je totiž jejím pravým opakem. Panuje zde nepopsatelný klid a celý pobyt na ostrově se nese ve znamení pohody a odpočinku. Mezi hojně navštěvovaná místa patří městečko Sant Francesco Xavier nebo letovisko Els Pujols. Jednou z nejkrásnějších pláží Formentery je Playa Migjorn dlouhá několik kilometrů. Ostrov je poměrně rovinatý, takže si zde na své přijdou i milovníci cykloturistiky.

Mallorca

Trajekty vás z Ibizy (Eivissy) zavezou i na o něco vzdálenější Mallorcu, která je největším ze španělských ostrovů. Hlavním a největším městem ostrova je Palma de Mallorca, krásné město s řadou historických památek. Mezi nejzajímavější z nich patří monumentální katedrála La Seu, zajímavý gotický hrad nebo arabské lázně pocházející z 10. století. Dalším z malebných měst je Valldemosa, jejíž hlavní dominantu tvoří kartuziánský klášter Sa Cartuja.

Obrovským lákadlem Mallorcy jsou i její překrásné pláže. Jednu z nejkrásnějších naleznete v zálivu Playa des Trenc. Mallorca se může pochlubit nejen krásnými městy a plážemi, ale také působivou přírodou. Velmi oblíbeným turistickým cílem je třeba je pohoří Tramuntana tvořené vysokými horami a jejich okolím, které je obývané divokými zvířaty. Krásné skalnaté útesy poté můžete obdivovat na západním pobřeží zvaném Costa Brava de Mallorca.

Ibiza je jedinečným místem, které svými krásami i atrakcemi uspokojí snad úplně každého cestovatele. Zklamáni nebudou příznivci bujarých večírků, ničím nerušeného odpočinku na překrásných pláží, nadšení turisté, jež dávají přednost klidným procházkám krásnou přírodou, ani obdivovatele starobylých staveb a působivých historických míst. Na Ibize totiž najdete všechno. Bonusem ještě může být zajímavá katalánská kultura. Návštěva Ibizy zkrátka stojí za to.

Předchozí článekDovolená v Bavorsku v Německu – zajímavá místa, památky a tipy na výlety
Další článekPerugia v Itálii – památky, zajímavá místa a tipy na výlety