Livorno v Itálii – památky, zajímavá místa a tipy na výlety

9392

Livorno je přístavním městem v Toskánsku na západním pobřeží Itálie. Zároveň se jedná o hlavní město provincie stejného názvu. Vzhledem k rozloze 104,8 km2 a zhruba 160 000 obyvatel jde zároveň o třetí největší město Toskánska. Historie Livorna se začala psát ve 12. století, nicméně zlom nastal až v roce 1518, kdy se stalo významným přístavem a jeho důležitost začala rychle stoupat.

Tuto funkci si město ostatně drží i dnes a zároveň má průmyslový charakter, což z něj na druhou stranu turistickou atrakci rozhodně nedělá. V Livornu lze ovšem nalézt i několik historických památek, navíc se jižně nachází populární Etruská riviéra a v okolí jsou k vidění rovněž další zajímavá místa. Ač tedy na první pohled nepůsobí jako vhodné místo pro dovolenou, opak je pravdou.

Zajímavá místa a památky v italském Livornu

Livornská katedrála (Cathedral of Livorno)

Hlavní církevní památkou Livorna je katedrála, která byla dokončena v roce 1606 a věnována je sv. Františku z Assisi. Stejně jako mnoho jiných staveb ve městě ovšem byla takřka zcela zničena během 2. světové války (konkrétně v roce 1943). V 50. letech však proběhla nákladná rekonstrukce, takže si ji na náměstí Piazza Grande můžete prohlédnout i dnes. Za vidění přitom stojí nejen zvenčí, ale také zevnitř, kde lze obdivovat i několik obrazů známých toskánských umělců (např. Jacopa Ligozziho).

Terrazza Mascagni (Mascagni Terrace)

Jedním z nejkrásnějších míst Livorna je terasa Mascagni, jež se nachází na promenádě na okraji Viale Italia. Umožňuje nádherný výhled do okolí a uvidíte odtud i obrysy okolních ostrovů. Terasa byla postavena v roce 1925 (pojmenována je podle livornského skladatele Pietra Mascagniho), ale od té doby prošla několika proměnami. Doplňme, že krásu tohoto místa kupříkladu obdivoval světově proslulý režisér Pier Paolo Pasolini. Určitě si jej tedy nenechte ujít ani vy.

Livornské pevnosti

Vzhledem k tomu, že bylo Livorno považováno za skutečně důležitý přístav, podstatné bylo vytvořit městské opevnění. Na to dnes upomínají především dvě pevnosti. Starší se nazývá Fortezza Vecchia (Old Fortress) a vznikla v první čtvrtině 16. století. Najdete ji v historickém centru města, přičemž za zmínku stojí zejména věž Totta Matilda. Druhá pevnost vznikla na přelomu 16. a 17. století a proto se také nazývá Fortezza Nuova (New Fortress). Tu lze navštívit nad tzv. Královským kanálem, přičemž se tu koná mnoho zajímavých událostí.

Venezia Nuova (New Venice)

Novou pevnost konkrétně naleznete ve čtvrti, která se v češtině nazývá Nové Benátky. Toto pojmenování přitom samozřejmě nemá pro nic za nic, ale svými vodními kanály skutečně připomíná slavné město na severovýchodě Itálie. Můžete tedy nasát zdejší zajímavou atmosféru. Navíc se jedná o jedinou část v centru Livorna, kde se i po ničivých událostech 2. světové války zachovalo mnoho historických památek. Navštívit tak můžete kostely sv. Kateřiny či sv. Ferdinanda z počátku 18. století, případně různé paláce jako např. Palác mramorových sloupů.

Monumento dei quattro mori (Monument of the Four Moors)

Zřejmě nejslavnější památkou v Livornu je Památník čtyř Maurů. Ten se nachází na náměstí Piazza Micheli a dokončen byl v roce 1626. Věnován je toskánskému vévodovi Ferdinandu I. de Medici a připomíná jeho vítězství nad osmanskými Turky. Památník tvoří socha Ferdinanda, která na tomto místě stála už dříve, nicméně později byly k jejímu podstavci přidělány sochy čtyř „maurských“ otroků. Ačkoli označení Maurové je v souvislosti s Osmany nepřesné, památník nese tento název.

Kopcovitá čtvrť Montenero

Montenero je čtvrtí, která se nachází na kopci. Nabízí tedy nejen krásný výhled na město, ale také na okolní moře. Dominantou této částí Livorna je svatyně Panny Marie z Montenera (Sanctuary of Our Lady of Montenero), jež patří mezi nejznámější památky v Toskánsku. K tomuto místu se totiž váže řada legend. Podle jedné z tradic např. svatyně vznikla tak, že chudý pastýř našel o Letnicích 15. května 1345 zázračný obraz Panny Marie a odnesl jej právě na vrch Montenero.

Kam na výlet do okolí Livorna

Jak už jsme uvedli v úvodu, jižně od Livorna se rozkládá Etruská riviéra. Na ní se nacházejí příjemné písečné či oblázkové pláže, takže se především v letních měsících jedná o vhodné místo pro trávení času s rodinou. Její součástí je navíc i poloostrov Piombino, kam často míří milovníci potápění. Zhruba 10 km od tohoto poloostrova leží v Tyrhénském moři ostrov Elba, což je třetí největší italský ostrov a zároveň místo, kde od 3. května 1814 pobýval v nuceném exilu Napoleon Bonaparte.

Livorno se navíc může stát vstupní branou i do některých proslulých toskánských měst. Ve vzdálenosti pouhých 22 km se kupříkladu nalézá Pisa. Ta je samozřejmě proslulá především světoznámou Šikmou věží na Náměstí zázraků. Něco málo přes 100 km od Livorna se pak rozkládá hlavní město Toskánska, tedy Florencie. Ačkoli neleží úplně za rohem, tento symbol renesance, a především jeho historické centrum, stojí za návštěvu v každém případě.

Livorno se asi jen těžko bude někdy vyskytovat na předních místech turistických průvodců po Itálii, natož po Evropě. Na druhou stranu na turisty čeká několik zajímavých památek, takže se hodí zejména pro poznávací zájezdy. Nedaleká Etruská riviéra však vybízí i k relaxačním pobytům. Pokud tedy chcete poznat Toskánsko a nabízí se vám možnost mít za základnu právě Livorno, snad jsem vám dostatečně ukázali, že toto město není ani zdaleka turisticky neatraktivní.

Předchozí článekPeloponés v Řecku – zajímavá místa, památky a tipy na výlety
Další článekBretaň ve Francii – zajímavá místa, památky a tipy na výlety