Dovolená na ostrově Sal v Kapverdském souostroví – zajímavá místa, památky a tipy na výlety

1608

Pokud vás lákají dlouhé písečné pláže omývané tyrkysově modrým oceánem a teploty nikdy neklesající pod 20 stupňů Celsia, pak dovolená na ostrově Sal v Kapverdském souostroví pro vás bude ideální volbou. Jedná se o nejnavštěvovanější ostrov Kapverdského souostroví, který svým návštěvníkům nabízí africké klima, avšak spíše evropské prostředí, luxusní hotelové resorty i již zmíněné krásné pláže. Najdete zde místa vhodná pro surfování, potápění a windsurfing, který se zde řadí mezi ty úplně nejoblíbenější sporty. Ostrov tak uspokojí zejména milovníky vodních sportů a příjemného odpočinku na pláži.

I pro příznivce aktivní dovolené se zde však něco najde. Na ostrově se nachází několik zajímavých míst, která přímo vyzývají k výletům. Vzhledem k poměrně malé rozloze ostrova můžete ta nejzajímavější místa objet i sami, a to třeba na vypůjčeném skútru. A pokud byste se na Salu přeci jen nudili, můžete přejet či přeletět na některý z okolních ostrovů, které nabízejí množství nádherných a mnohdy turismem takřka nedotčených míst. Záleží jen na vás, zda si dopřejete zaslouženou odpočinkovou dovolenou na pláži nebo zažijete nezapomenutelný pobyt plný zážitků.

Zajímavá místa a památky na kapverdském ostrově Sal

Espargos

Výchozím bodem turistů putujících na ostrov Sal bývá v naprosté většině město Espargos, hlavní centrum ostrova. Nachází se zde totiž mezinárodní letiště. Město ležící na úpatí vrcholu Monte Curral je často označováno za jednoho z mála zástupců tradičních afrických měst na ostrově. Město je plné kontrastů a zatímco v jedné jeho části narazíte na vyhlášené restaurace, bary, obchody a poměrně přátelskou atmosféru, v té druhé naleznete chudinskou čtvrť, do níž ani není doporučováno vstupovat. Přesto si řada turistů nenechá ujít příležitost prohlédnout si místní slumy, které jsou stinnou stránku řady měst, a to nejen těch afrických.

Santa Maria

Ačkoliv je Espargos hlavním městem ostrova, to nejdůležitější turistické centrum naleznete o něco jižněji. Je jím bývalá rybářská vesnička Santa Maria, ze které se v posledních let stalo centrum veškerého dění na ostrově. Kromě nekonečně dlouhé pláže s tím nejjemnějším pískem tady najdete množství hotelových resortů, oblíbených restaurací i nejrůznějších obchodů. Pokud se sem navíc vypravíte v ten správný termín, tedy někdy na přelomu února a března, můžete zde zažít energické karnevalové oslavy plné kostýmů a hudby.

Palmeira

Jen přibližně čtyři kilometry od hlavního města ostrova leží na západním pobřeží vesnička Palmeira. Zde je situován hlavní přístav, odkud vyplouvají trajekty na další Kapverdské ostrovy a připlouvají sem všechny nákladní lodě plující z Evropy i Afriky. Kromě toho zde najdete i místo, kam rybáři přivážejí čerstvé ryby, které si zde můžete zakoupit. Palmeira je také velmi malebným místem s několika kostely a dalšími zajímavými stavbami.

Buracona

Nedaleko od Palmeiry leží jeden z jedinečných přírodních úkazů ostrova. Je jím záliv Buracona s útesy, mořskými jeskyněmi a především s unikátními lámovými jezírky. Vytvořilo je samotné moře, které vymlelo díry do lávové vyvřeliny, čímž vzniklo několik jezírek hlubokých až desítky metrů. Jezírka se plní a vyprazdňují v závislosti na stavu moře a pokud nejsou příliš velké vlny, můžete se v nich i vykoupat. Kromě toho zde najdete i populární místo nazývané Blue Eye, které je pravděpodobně tím největším lákadlem celého ostrova. Jedná se o jezírko ukryté ve skále, do níž v určitý čas prosvítá slunce a vytváří jedinečnou hru barev a tvarů, při níž je možné pozorovat právě obrazec připomínající oko.

Murdeira

Na západním pobřeží ostrova leží i Murdeira, další z rybářských vesniček ostrova Sal. V bezprostřední blízkosti vesničky leží záliv Baía de Murdeira, který je oblíbený zejména mezi milovníky šnorchlování a potápění. Je totiž proslulý svým malým korálovým útesem, který je plný života. Záliv každoročně navštěvují také zajímaví keporkaci. Na konci zálivu je možné obdivovat i unikátní skalní formaci Monte Leao (Lví horu), která svým tvarem připomíná sedící lvici.

Pedra De Lume

Na ostrově Sal lze navštívit i unikátní salinu, z níž byla sůl získávána již od 18. století. Naleznete ji v sopečném kráteru Pedra de Lume u stejnojmenné vesničky. Jedná se o hojně navštěvované místo a kromě lanovky sloužící ke svážení soli do vesničky zde můžete najít i populární solná jezírka běžně přístupná lidem, jejichž voda se údajně pyšní stejnými blahodárnými účinky jako voda z Mrtvého moře.

Monte Grande

Oblíbeným cílem řady milovníků hikingu je nejvyšší hora ostrova, Monte Grande. Ač se pyšní výškou jen o něco málo přesahující 400 metrů nad mořem, lze ji spatřit téměř ze všech částí ostrova. Horu sopečného původu naleznete v té úplně nejsevernější části ostrova a v pláních, jež ji obklopují, můžete čas od času spatřit i proslulou fata morganu.

Tipy na výlety

Ačkoliv je ostrov Sal krásným místem, tradiční africké Kapverdy a jejich zajímavou kulturu zde spíše nezažijete. O nádherné, turismem nedotčené přírodě nemluvě. Na ostrově Sal je totiž vše až příliš uzpůsobené pro turisty, což ale určitě není na škodu, pokud chcete strávit příjemnou dovolenou plnou odpočinku na pláži a koupání v průzračně čistém moři. Pokud ale budete chtít poznat i něco trochu jiného, můžete se jednoduše sebrat a přeletět na některý z okolních ostrovů. Každý z Kapverdských ostrovů je totiž trochu jiný a každý má něco do sebe. Pro jednodenní výlety jsou často používána malá letadla, která ostrov Sal opouštějí brzy ráno a odpoledne se zase vrací zpět.

Vrak lodi na pláži a další krásy ostrova Boa Vista

Ostrov Boa Vista patří spolu s ostrovem Sal mezi nejnavštěvovanější místa Kapverdských ostrovů. Turisty lákají krásné dlouhé pláže i množství zajímavých míst, které ostrov, jehož název znamená “krásný výhled”, svým návštěvníkům nabízí. Boa Vista je nejvýchodněji položeným ostrovem souostroví a od africké pevniny jej dělí jen něco přes 400 kilometrů. Leží přibližně na úrovni Sahary, a proto není divu, že sem vítr čas od času zanese jemný pouštní písek. Ten zde vytváří zajímavé písečné duny, jež lze na několika místech obdivovat.

Za návštěvu poté stojí i hlavní město ostrova, Sal Rei, s množstvím koloniálních staveb a starobylým přístavem či vesnička Curral Velho, nejstarší osídlené místo ostrova s množstvím pozůstatků starobylých staveb. Tím pravděpodobně úplně největším lákadlem je pláž Praia de Atalanta, na níž lze pozorovat vrak lodi Santa Maria. Ta zde uvízla v roce 1968 a od té doby je velmi oblíbeným turistickým cílem. Ostrov Boa Vista je také ideálním místem pro pozorování mořských želv, které sem každoročně v období léta kladou svá vejce, z nichž se na podzim líhnou malé želvičky.

Seznamte se s kreolskou kulturou na největším ostrově Santiago

Ostrov Santiago je největším a také nejdéle obydleným ze všech ostrovů. Kromě historických staveb pocházejících z té nejdávnější ostrovní historie se zde můžete seznámit s tradiční kreolskou kulturou i s množstvím nádherných míst. Za návštěvu stojí například historické městečko Cidade Velha s pevností sv. Filipa, malebné pohoří Serra Malagueta, osada Sao Jorge de Órgaos s oblíbenou botanickou zahradou či vesnička Tarrafal s nejkrásnější pláží ostrova.

Hlavním městem ostrova i celého souostroví je Praia s řadou zajímavých památek, mezi něž patří například budova staré radnice či prezidentský palác. Stejně jako na několika dalších ostrovech, i na ostrově Santiago jsou celoročně pořádány nejrůznější kulturní akce. Za zmínku stojí například hudební festival Gamboa pořádaný každé jaro v hlavním městě.

Prohlédněte si jediný aktivní vulkán na ostrově Fogo

Pokud budete chtít navštívit nejvyšší horu a zároveň jediný aktivní vulkán souostroví, budete se muset vypravit na ostrov Fogo. Právě zde totiž sopečný obr Pico do Fogo, jehož vrchol se tyčí až do výšky téměř 3000 metrů, leží. Poslední sopečná aktivita zde byla zaznamenána v roce 2014, k tomu úplně největšímu výbuchu došlo již v roce 1847. Vulkán je obklopen krásnou přírodou, která byla prohlášena národním parkem. Nachází se zde rovněž velmi úrodná půda, která je využívána pro pěstování kávy, papáji či vinné révy, z níž později vzniká velmi populární kapverdské víno. Vyvřelá láva je často využívána jako stavební materiál a na řadě míst můžete vidět domky postavené z černého kamene.

Ostrov Sal je krásným místem, které bude pro všechny milovníky exotické dovolené plné koupání a odpočinku opravdovým rájem na zemi. Kilometry bílých písečných pláží, příjemně osvěžující modré vody Atlantského oceánu i několik zajímavých turistických cílů. To vše ostrov Sal nabízí. Jedná se navíc o velmi bezpečnou a cenově dostupnou destinaci, která svým návštěvníkům nabízí lákavé africké prostředí s evropskými standardy.

Předchozí článekDovolená na Azurovém pobřeží ve Francii – zajímavá místa, památky a tipy na výlety
Další článekDovolená na Kapverdských ostrovech – zajímavá místa, památky a tipy na výlety