Dovolená na ostrově Vis v Chorvatsku – zajímavá místa, památky a tipy na výlety

2034

Uvažujete nad dovolenou na ostrově Vis v Chorvatsku? Pak si jistě rádi přečtete o zajímavostech tohoto ostrova. Vis je ostrovem patřícím k Chorvatsku, ačkoli se řadí k nejvzdálenějším od chorvatské pevniny (44 km). Patří přitom mezi Středodalmatské ostrovy a jeho rozloha činí 90,3 km2. Na Visu žijí necelé 4 000 obyvatel, ale hlavně v letních měsících zde pobývá řada návštěvníků ze zahraničí. To je poměrně nová situace, neboť se na ostrově mnoho let nacházely vojenské základny a turisté sem měli vstup zakázán.

V současné době ovšem vojenské objekty střídají hotelové komplexy, neboť ostrov má dle místních turistům co nabídnout. Ti také navštěvují přístavní městečka Vis a Komiža, v nichž žije většina obyvatel, ale také malebné zátoky, které se nacházejí především u jižního pobřeží. Oblíbené jsou ovšem i další přírodní útvary, mezi něž patří v prvé řadě jeskyně, kterých lze na Visu napočítat více než tři desítky.

Zajímavá místa a památky na chorvatském ostrově Vis

Městečko Vis

Městečko Vis se nalézá na severním pobřeží tohoto stejnojmenného ostrova. Turisté zde oceňují především krásné pláže a v okolním moři lze provozovat i jachting či potápění, díky před větrem chráněnému zálivu, u kterého se Vis nachází. Na své si ovšem přijdou i milovníci historie, neboť ve městě mohou navštívit hned pět římskokatolických kostelů. Především ale na místě Visu původně stála Issa, což byla nejdůležitější řecká kolonie na chorvatském území v období antiky a její pozůstatky je stále možné spatřit.

Městečko Komiža

Druhé turisty hojně navštěvované městečko Komiža leží na západním pobřeží ostrova. Obě střediska jsou propojena asi 10 km dlouhou silnicí, takže je lze bez problémů navštívit během krátké doby. Rovněž Komiža se nachází v zálivu, takže nabízí výtečné podmínky nejen plavcům, ale také provozovatelům dalších aktivit. Navštívit přitom doporučujeme zejména pláže Kamenica a Guserica. Nevynechejte však také kostel Panny Marie pirátů (Church of Our Lady of the Pirates), v němž dle pověsti piráti ukradli dřevěnou sochu Panny Marie. Jejich loď však byla brzy zničena a socha doplavala nazpátek k pobřeží Visu.

Hora Hum

Komiža leží na úpatí hory Hum, jejíž vrchol v nadmořské výšce 587 m je nejvyšším bodem ostrova. Příznivci fyzických aktivit by tedy při návštěvě tohoto městečka neměli váhat a vydat se k vršku hory, i když se až na úplný vrchol dostat nelze. Dorazit však můžete k menšímu kostelu Svatého ducha (Church of the Holy Ghost) ve výšce 563 m. Odměnou vám bude krásný výhled po ostrově a navíc je odtud samozřejmě vidět daleko na moře.

Titova jeskyně (Tito’s Cave)

Ostrov Vis byl v průběhu 2. světové války sídlem partyzánů, v jejichž čele stál budoucí prezident Jugoslávie Josip Tito. Partyzáni si zde dokonce časem vybudovali generální štáb, a to v jeskyni na úbočí hory Hum, kterou je možné v současné době navštívit. Blíže se tak můžete seznámit s místem, jež představuje jeden z hlavních symbolů odboje proti italské okupaci chorvatských ostrovů.

Mys Stupišće

Pokud byste se chtěli vydat trošku blíže dnešku, ale zůstat v armádním prostředí, jižně od Komiže se na mysu Stupišće nalézá nepoužívaná raketová základna, které je aktuálně rovněž přístupná pro veřejnost. Dostat se sem můžete automobilem a prohlédnout si je možné maskované vjezdy, rozměrnou hlavní chodbu i boční sklady. Milovníkům vojenské historie tedy srdce zaplesá.

Zátoka Stiniva

Jak už jsme zmínili, na jihu ostrova Vis se rozkládá několik menších zátok, které disponují velmi příjemnou atmosférou. Vůbec nejznámější je úzká zátoka Stiniva. Zdejší oblázková pláž s mírným vstupu do moře ji činí oblíbenou mezi rodinami s dětmi. Navíc je obklopena skalami a zelení, takže kromě výtečných podmínek ke koupání nabízí i krásný vizuální zážitek. Mnohými návštěvníky bývá označována za jedno z nejkrásnějších míst Evropy.

Kam na výlet do okolí

Na Visu je možné navštívit desítky jeskyní. Ta nejkrásnější se ovšem nenalézá na tomto ostrově, ale na blízkém ostrůvku Biševo. Jedná se o tzv. Modrou jeskyni (Blue Cave), do níž se lze dostat skrze skálu a její útroby nabízejí nezapomenutelný zážitek. Světlo se sem totiž dostává z pod hladiny moře, což zapříčiňuje nádherné barevné osvětlení. Chcete-li se tedy vydat na výlet do okolí Visu, ostrůvek Biševo na jihozápadě byste v žádném případě neměli vynechat.

Nedaleko se nacházejí i další zajímavé středodalmatské ostrovy. Zřejmě nejznámějšími je Brač, na kterém lze vidět mnoho historických památek a zároveň zdolat nejvyšší vrchol dalmatských ostrovů Vidova gora (778 m n. m.). Doporučit pak můžeme i ostrov Hvar s krásnou přírodou, malebnými městečky a plážemi. Z ostrova Vis se je navíc trajektem možné jednoduše dostat do Splitu na chorvatském pobřeží, přičemž toto město hojně navštěvovali čeští turisté již za minulého režimu.

Ostrov Vis nepatří ani zdaleka k nejznámějším, stejně jako nejnavštěvovanějším chorvatským ostrovům. Jenže to ani zdaleka nesvědčí o tom, že by tady nebylo nic k vidění. Naopak zde můžete navštívit dvě příjemná městečka, vydat se lze do mnoha krásných zátok, stejně jako do útrob místních jeskyni. Potěšeni navíc budou i příznivci vojenské historie, jachtingu a potápění, kteří tu mohou spojit příjemné s užitečným. Připočítáme-li k tomu možnost zajímavých výletů do okolí, máme pro vás tip na letošní cestu do zahraničí.

Předchozí článekDovolená na ostrově Aruba v Karibiku – zajímavá místa, památky a tipy na výlety
Další článekDovolená na ostrově Murter v Chorvatsku – zajímavá místa, památky a tipy na výlety