Dovolená na Galapágách – zajímavá místa, památky a tipy na výlety

3185

Galapágy (Galápagos Islands) leží v Tichém oceánu, a to asi 1 000 km západně od Ekvádoru, k němuž oficiálně patří. Tvoří je 19 sopečných ostrovů s rozlohou od 4 588 km2 do 1 km2, ale také spousta menších ostrůvků. Celkově mají 7 880 km2, jenže obydlené jsou opravdu řídce, takže zde žije necelých 30 000 lidí. Často sem ovšem míří turisté, které fascinuje až neuvěřitelná místní příroda.

Na Galapágách žijí druhy zvířat, které nikde jinde neuvidíte. Jedná se především obří želvy (název ostatně v překladu znamená „Želví ostrovy“) a ještěry. Není tedy divu, že Charles Darwin po návštěvě Galapág zformuloval svou evoluční teorii, která změnila pohled na dějiny světa. Navíc se tu nacházejí i tučňáci galapážští, tedy jediní tučňáci žijící na severní polokouli, a další unikátní druhy. Ne náhodou jsou tedy národním parkem Ekvádoru a dokonce figurují na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Zajímavá místa a památky na Galapágách

Hlavní město Puerto Baquerizo Moreno

Puerto Baquerizo Moreno je hlavním městem galapážského souostroví. Naleznete ho na jihozápadním pobřeží ostrova San Cristóbal a pojmenováno bylo po významném ekvádorském politikovi. Milovníky přírody ve městě zřejmě zláká park Centro de Interpretación (National Park Visitor Centre), kde se můžete seznámit s místní flórou a faunou, což lze učinit i v Muzeu přírodní historie (Natural History muzeum). Nejvýznamnější kulturní památkou je potom Katedrála Neposkvrněného početí (Cathedral of the Immaculate Conceptio) s krásnými nástěnnými malbami.

Město Puerto Ayora

Zatímco v Puertu Baquerizo Moreno není turistická infrastruktura příliš rozvinutá, opakem je Puerto Ayora na ostrově Santa Cruz. V nejlidnatějším městě Galapág, ve kterém žije zhruba 12 000 obyvatel, naleznete banky, hotely, restaurace, obchody i noční kluby. Kromě toho zde má sídlo Nadace Charlese Darwina a Národní park Galapágy, tedy instituce, které se mj. snaží o zachování místní druhové diverzity. Tu si ostatně můžete prohlédnout na vlastní oči i v nedalekých zátokách Tortuga a Academia, kde možná uvidíte ptáky, želvy, leguány a dokonce i žraloky.

Výzkumná stanice Charlese Darwina (Charles Darwin Research Station)

Nadace Charlese Darwina provozuje nedaleko města Puerto Ayor ve výše zmíněné zátoce Academia výzkumnou stanici. Ta se mimochodem nachází v budově, kde sám britský vědec v roce 1835 několik týdnů pobýval a pozoroval místní faunu. I dnes zde přitom pracují vědci, probíhají tu vzdělávací práce a součástí je také záchranná stanice pro želvy sloní. Návštěvu tohoto místa si tedy nenechte ujít, protože je celý areál přístupný veřejnosti, což znamená i turistům.

Hihglands

Do třetice ostrov Santa Cruz. V jeho vnitrozemí („Highlands“) lze navštívit farmu s obřími želvami, které zde chrání a snaží se o jejich rozmnožování. Želvy zde přitom nežijí v úplném zajetí, ale napůl divoce. Můžete je tedy pozorovat v podstatě v přirozeném prostředí, což jen tak někde nezažijete. V okolí farmy lze navíc vyrazit k zajímavému dvojitému kráteru Los Gemelos a vydat se budete moci i na procházku starobylými podzemními lávovými tunely.

Sopka Wolf

Na Galapágách určitě nevynechejte ani ostrov Isabela, který je se svou rozlohou 4 588 km2 jednoznačně největší ze všech. V jeho severní části se také nachází nejvyšší vrchol celého souostroví, jímž je sopka Wolf. Ta měří 1 710 metrů a v roce 2015 se po 33 letech nečinnosti probudila k životu. Na ostrově i v okolí sopky se opět nachází unikátní flóra a fauna (např. růžoví leguáni) a můžete zde navštívit ještě čtyři další sopky (Alcedo, Cerro Azúl, Darwin a Sierra Negra).

Pinnacle Rock

Další zastávkou na Galapágách se může stát maličký ostrov Bartolomé, který i přes svou menší rozlohu (1 km2) patří k vůbec nejnavštěvovanějším. Nejenže tu lze opět pozorovat jedinečné živočišné druhy, ale také další výtvory přírody. Dominantou ostrova je totiž obrovský vulkanický kužel s názvem Pinnacle Rock, který vznikl ztuhnutím magmatu při erupci podmořské sopky a rozhodně stojí za vidění i vyfotografování.

Kam na výlet do okolí

Jelikož jsou Galapágy v Tichém oceánu osamocené, v jejich okolí se rozkládá „pouze“ moře. To ale samozřejmě není málo. Poznávat zdejší ostrovy a okolní vody je ideální na výletních lodích, které tu krouží po určených trasách a na podobný výlet určitě jen tak nezapomenete. Navíc nemusíte poznávat pouze suchozemskou přírodu a nejrůznější druhy ptáků, ale vydat se lze rovněž pod hladinu moře. Vody u Galapág jsou totiž rájem pro potápěče z celého světa.

Pokud se chcete seznámit s podmořským světem Pacifiku, právě zde panují optimální podmínky pro potápění a šnorchlování. Život pod hladinou je totiž skutečně pestrý a z některých bizarních či pestrobarevných ryb a dalších živočichů vás bude přecházet zrak. Potkat navíc můžete i větší mořské tvory, a to např. lachtany, kladivouny a dokonce i obrovské žraloky velrybí. Nepředpokládáme, že byste se na pevnině nudili, ale určitě se vydejte také do podmořského světa.

Galapágy jsou velmi zvláštním místem, neboť nabízí skutečně nedotčenou přírodu, která jako by se zakonzervovala v minulosti. Samozřejmě že se divokou přírodou mohou chlubit i mnohá další místa na planetě Zemi, nicméně v tomto souostroví žije cca 9 000 živočišných druhů, z nichž se více než tři čtvrtě suchozemských řadí mezi endemity! Máte-li tedy svět projetý křížem a krážem, vězte, že přírodu, kterou spatříte na Galapágách, nikde jinde neuvidíte. Ověřit si to ostatně můžete sami.

Předchozí článekDovolená na Kajmanských ostrovech – zajímavá místa, památky a tipy na výlety
Další článekDovolená na ostrově Formentera – zajímavá místa, památky a tipy na výlety