Co jedí Skotové aneb „Scotsman“ na talíři

997
Skotsko v jednoduchém přehledu | bimdeedee/123RF.com
Skotsko v jednoduchém přehledu | bimdeedee/123RF.com

V představě tradičního skotského jídelníčku bude určitě figurovat ovesná kaše. Je zmiňována jako klasická snídaně, což by historicky odpovídalo skutečnosti, že tato země nikdy nebyla extrémně bohatá na zemědělské výdobytky.

Prostý lid si dopřával prostého jídla a oves je jedna zne jméně náročných obilnin. Dnešní zastánce zdravé výživy to určitě potěší. Nejen ovesná kaše (porridge) slazená ovocem, ale i kořenění sleďoví uzenáči (kipper) nebo uzené tresky či lososi (abroath smokies) jsou považováni za tradiční skotská jídla. Skotové se nevyhýbají ani skopovému či hovězímu masu, ostatně typické zdejší plemeno – skotský skot náhorní, je plemenem masným. Běžné jsou ovesné placky oatcake, tradiční je tlačenka zo včích bobů vařených v ovčím žaludku (haggis), do které se přidávají krupky. Pro nás poněkud nezvyklou, ale v restauracích velmi běžnou kombinací je rybí filé s hranolkami (chips and fish). V pití dávají Skotové přednost čaji s mlékem nebo pivu. A  samozřejmě skotské whisky (neplést s irskou whiskey), která se stala celosvětově synonymem tohoto zlatavého moku.

> Scotsman

• půl kilogramu hovězího masa z kýty • 2 větší cibule • 22 dcl oleje na smažení • 10–15 tenkých fazolov ých lusků • 1 větší mrkev • trocha petržele na ozdobení • pepř a sůl
> Omyté maso nakrájíme na kostičky, do pekáče nalijeme olej a po jeho rozpálení přidáme najemno nakrájenou cibuli. Tu osmahneme dozlatova, přidáme nakrájené maso, které na velkém plameni rychle osmahneme. Přidáme sůl a pepř. Když maso začne hnědnout (po cca 15 minutách), podlijeme vodou a spolu s fazolovými lusky a na kolečka nakrájenou mrkví dusíme doměkka. Jídlo se servíruje s pečivem místo přílohy, talíř se ozdobí sekanou petrželkou. K dušení je možné přidat růžičkovou kapustu.

Autor: Marek Pilch – časopis Cestopisy.

Předchozí článekKouzlo anglického Cornwallu
Další článekBangladéš země bez turistů