Zajímavosti ve městě Andorra la Vella – památky, zajímavá místa a tipy na výlety do okolí

3476

Mezi Francií a Španělskem se na ploše 468 km2 rozprostírá knížectví Andorra s mnoha lákadly pro turisty. Líbit se v zemi bude hlavně příznivcům přírody. Ti by měli určitě navštívit ledovcové jezero Pessons či Tristaina.

A co takhle zalyžovat si v některém tamějším lyžařském středisku? Na své si přijdou i vyznavači historických památek. Za nimi se vypravte třeba do nejvýše položeného hlavního města Evropy Andorry la Vella. Projděte si jeho pamětihodnosti a další atraktivní místa, ochutnejte tamější víno, cukrovinky a celkově nasajte atmosféru této zajímavé země.

Zajímavá místa a památky v Andorra la Vella

Centro Histórico

Hlavní město Andorry je kontrastní. Na jednu stranu zde najdete moderní čtvrti, ale pokud chcete poznávat jeho historickou stránku, vydejte se do jeho historického centra Centro Histórico. Projdete se úzkými uličkami, prohlédnete si tradiční domy s obchody. Tato část města má své osobité kouzlo. Z konkrétních památek si uveďme například Casa de la Vall, sídlo parlamentu nebo kostel Sant Esteve.

Casa de la Vall

Z historických památek města by vám určitě neměl ujít palác Casa de la Vall. Byl vystavěn ve stylu katalánských horských pevností. Později docházelo k jeho přestavování. I tak se však dochovaly středověké základy stavby. Prohlédnout si můžete některé její prostory, včetně kaple San Armengol. Uvnitř uvidíte mimo jiné gotické fresky. Příznivce známek potěší tamější filatelistické muzeum.

Příjemná bude i procházka parkem, který stavbu obklopuje. Pokocháte se v něm pěknými výhledy na město. Palác vznikl v 16. století a je sídlem vlády a soudu.

Avinguda de Meritxell

Avinguda de Meritxell představuje hlavní ulici města. S její návštěvou byste neměli váhat, pokud rádi nakupujete. Disponuje velkým množstvím obchodních domů a duty-free obchodů. Krom toho je tu rovněž větší koncentrace hotelů a restaurací.

Ulice je pojmenovaná po Panně Marii Meritxellské, což je patronka Andorry. Pokud byste chtěli vidět její zobrazení, vydejte se do kostela v nedalekém Canillo.

Termální lázně Caldea

Chcete-li dát odpočinout svému tělu i mysli, navštivte proslulé městské termální lázně Caldea (Caldea Thermal Spa). Sídlí v zajímavé futuristické skleněné budově v blízkosti města. Líbit se v nich bude všem, kteří mají rádi vodní atrakce (tobogány), ale i wellness (vířivky, sauny, jacuzzi, rozmanité koupele – indické, turecké, aztécké…). Jde o největší horské termální lázně v Evropě. Pokud stojíte o jejich návštěvu, nezapomeňte na včasnou rezervace. Důležitá je hlavně o víkendech a letních prázdninách.

Església de Sant Esteve

Església de Sant Esteve (Sant Esteve Church) je kostel románského původu. Jeho základy pochází z 12. století, ale stavba prošla v průběhu své historie výraznými úpravami. Ta nejdůležitější je ze 20. století.

Kostel se nachází se ve staré čtvrti města vedle budovy parlamentu, konkrétně na náměstí Placa del Princep Benlloch. Pokochejte se i interiérem budovy. Mimo jiné si tu prohlédnete prvky baroka, původní výzdobu, ale rovněž novější artefakty ze 20 století. Placa del Princep Benlloch je hlavním náměstím města.

La Noblesse du Temps

V centru města spočívá dílo Salvadora Dalího (významný katalánský malíř, grafik, sochař, ilustrátor) La Noblesse du Temps. Skulptura je ve tvaru hodin na stromě. Dílo symbolizuje plynutí času a jeho převahu nad lidstvem. Je vyrobené z bronzu a váží 1 400 kg.

Sedm básníků (7 Poetes)

Dalším zajímavým dílem nacházejícím se v hlavním městě Andorry představuje Sedm básníku (7 Poetes). Jde o dílo Jaume Plense. Bylo vytvořené roku 2014. Zamiřte za ním na náměstí Plaza Lidla Armengol.

Dílo je v noci osvětlené. Znázorňuje sedm velkých soch ze sklolaminátu. Každá postava sedí na sloupci. 7 Poetes představuje společenství básníků, kteří jsou roztroušené po celém světě, ale zároveň jsou propojeni. Mají vnášet klid a zamyšlení do andorrské metropole.

Plaza del Poble

Plaza del Poble (People square) je náměstí, ze kterého budete mít nádherný výhled do okolí, ale také je to místo, kde to žije ve večerních hodinách, ale i přes den – trhy, tradiční slavnosti, různá setkávání a pořádají se tu rovněž demonstrace. Nachází se v centru města. V okolí jsou další zajímavé budovy.

Puente de Paris

Puente de Paris (Pont de Paris) je moderní mostní konstrukcí přes největší řeku Andorry (Gran Valira), která byla dokončena roku 2006.

Kam na výlet do okolí

A kam se vydat v okolí města? Nedaleko hlavního města je Canillo. Dominantou této obce je starověký kostel. Celkově je toto místo malebné. Odtud se gondolovou lanovkou dostanete do lyžařského střediska Grandvalira. Canillo je také název celé jedné farnosti Andorrského knížectví (je jich dohromady sedm).

Máte rádi hory, ale lyžování vás zrovna neláká? Nevadí. Vydejte se na nějakou pěší túru. Mezi farností Ordino a Canillo najdete Pic de Casamanya s nadmořskou výškou 2 700 m n. m.

Ve farnosti Ordino leží rovněž Národní park Sorteny (National park Sorteny). Celkově je v širším okolí hlavního města Andorry mnoho zajímavých zákoutí přírody. Jmenujme si alespoň ledovcová jezera v údolí Pessons, přírodní park Comapedrosa (Parc Natural de les Valls del Comapedrosa) a jezero Tristaina.

Andorra la Vella je zajímavým městem. Prohlédněte si jeho památky a další atraktivní místa. Město si oblíbíte i v případě, že rádi nakupujete. Je zde opravdu hodně obchodů. Jste milovníci jazzu? Nenechte si ujít každoroční červencovým jazzový festival.

A když už budete mít pocit, že vám Andorra la Vella nemá co nabídnout? Vydejte se na výlet do okolí města.

Předchozí článekSantiago de Compostela – památky, zajímavá místa a tipy na výlety do okolí
Další článekDovolená v Riva del Garda – zajímavá místa, památky a tipy na výlety