Dovolená ve Francii – jakou dovolenou si vybrat a kam jet?

2102
Eiffelova věž ve francouzské Paříži | iakov/123RF.com
Eiffelova věž ve francouzské Paříži | iakov/123RF.com

Francie není obyčejnou zemí, o čemž se ročně přesvědčují tisíce turistů z celého světa. Jde o jedno z nejvýznamnějších turistických míst, které zaujme všechny návštěvníky zejména svým rozmanitým územím. Její jižní pobřeží lemují písečné i oblázkové pláže, kam chodí ročně tisíce turistů za vytouženým odpočinkem. Vyhledávaná jsou především mořské pobřeží na jihozápad od Montpellier, v okolí teplého Lionského zálivu. Opomíjena ovšem není ani proslulá Francouzká riviéra, ostrov Korsika, města La Grande Motte, Agde a proslulé Saint-Tropez. Veškerá tato letoviska by se dala přirovnat k ráji na zemi, do nichž se všichni návštěvníci s oblibou vrací.

Do Francie se jezdí po celý rok, nejoblíbenější je bezesporu Paříž. V létě se jezdí na riviéru, v zimě naopak do Alp lyžovat. Také řada zámků, muzeí a historických měst má jistě co nabídnout.

Jakou dovolenou vybrat?

Francie je poměrně rozlehlá a kulturně velmi bohatá, navíc má krásné přímořské oblasti a zároveň hory. Mezi nejoblíbenější patří bezesporu různé typy výletů do Paříže, ať již se jedná o eurovíkendy, či delší pobyty s návštěvou řady světových památek a muzeí. V létě lze vyrazit na Francouzskou riviéru k moři, ovšem nemalé pozornosti se těší i pobřeží Atlantiku. Na kole můžete vyrazit například do oblíbené Provence. Zejména na podzim jsou zajímavé francouzské vinice a slavnosti vinobraní. V zimě jsou velmi oblíbené alpské sjezdovky, kam jezdí i řada českých CK. Horolezci si přijdou na své zejména zdoláváním nejvyššího vrcholu Alp Mont Blancu, technicky se ovšem nejedná ani zdaleka o náročný výstup.

Dovolená plná zážitků

Francie ale není pouze o rozžhavených plážích nebo klidných a postupně se svažujících moří. Francie je také synonymem pro řadu důležitých historických památek, v jejichž čele se tyčí Eifelova věž v Paříži. Jen málokdo si s nostalgií nevzpomene na pohled z výšky více než tří set metrů, z nějž se nabízí celá žijící metropole jako na dlani. Stejně tak by všichni návštěvníci hledající poznání neměli opomenout proslulé románské kláštery v Burgundsku, zámky na Loiře nebo tajemné hrady Katarů. Mezi nejkrásnější zážitky patří prožitý silvestr v Paříži.

Kromě těchto míst se Francie může pyšnit i nebývale kvalitním vínem z Burgundska, Alsaska a Vallée du Loire. Víno je v této zemi synonymem, které podtrhuje již tak nebývalé kvalitní kuchyni – a přitom nikterak drahou nejen na poměry českých návštěvníků. Ostatně srovnatelné jsou i ceny lyžařských středisek, která sahají až k samotným Alpám. Nachází se zde řada lyžařských vleků, lanovek a až stovky kilometrů sjezdovek. Kvalita přitom nikterak nepokulhává na kvantitě, ba naopak – především v zimním období jsou tyto hornaté končiny vyhledávané.

Nejnavštěvovanější místa

Mezi jednoznačné hity patří Eiffelova věž, katedrála Notre Dame a sbírky v Louvre – vše v Paříži.Paříž je jednou z nejoblíbenějších destinací v Evropě a i ve světovém měřítku zaujímá první pozice. Velmi vyhledávanou atrakcí je také Disneyland, kam směřují zejména rodiny s dětmi. Nedaleko Paříže se rozkládá zámek Versailles, ale existuje celá řada dalších velkých zámků a hradů po celém území Francie, především na řece Loiře. Mezi středověkými pevnostmi rozhodně vede výborně zachované město Carcassonne, podle kterého se jmenuje i oblíbená stolní hra. Cyklisté a turisté rádi navštěvují oblast Provence a ostrov Korsiku. Mezi milovníky vína jsou vysoko na žebříčku priorit oblasti Champagne a Bordeaux, které jsou světově proslulé. Vyhlášeným alpským centrem je Chamonix, které je kromě lyžařského střediska také výchozím bodem pro výstupy na Mont Blanc.

Méně známá místa

Jedním z méně známých míst jsou pařížské katakomby, které začaly vznikat již za vlády Říma. Jedná se o dodnes neúplně zmapovaný podzemní labyrint, kromě řady zajímavých míst se také jedná o největší kostnici v Evropě a jednu z největších na světě. Zajímavé jsou nepochybně také útesy v Normandii, zejména v blízkosti města Étretet. Ze sedmého století před Kristem pochází megalitická stavba u Strasbourgu, milovníky památek jistě nadchnou i historická města jako Rouen, Rennes, antický Orange či papežský Avignon. Kromě Alp má Francie také zajímavé vulkanické pohoří s vyhaslými sopkami u Auvergne, žulový Masiff Central a samozřejmě Pyreneje.

Předchozí článekDovolená v Itálii – jakou dovolenou si vybrat a kam jet?
Další článekDovolená v Anglii – jakou dovolenou si vybrat a kam jet?