Řecký ostrov Kalymnos – dovolená na ostrově horolezců a lovců mořských hub

1660

Zdolávat strmé horské masivy. Potápět se tam, kde na dně moře leží stovky let staré vraky lodí. Ponořit se do hlubin tajemných jeskyní. Bloudit malebnými uličkami tradičních měst a vesniček. Čerpat energii na prosluněných plážích omývaných modrozelenou vodou Egejského moře. Přesně tohle nabízí svým návštěvníkům řecký ostrov Kalymnos. A ještě mnohem víc.

Kalymnos je odedávna známý jako ostrov lovců mořských hub. Tradice se na čtvrtém největším z Dodekanéských ostrovů udržovala už v antice.  Obchod s houbami Kalymnu přinášel bohatství napříč dějinami. Mnoho jiných příležitostí k obživě ostatně neúrodný skalnatý kus souše nenabízel. Po druhé světové válce dokonce Kalymnos zůstal jediným řeckým ostrovem věnujícím se tomuto odvětví průmyslu a výhradně odtud proudily zásoby na domácí i zahraniční trh.

Poprvé byl ostrov osídlen v neolitu. První lovci mořských hub se objevili už v antice. Obchod s přírodními houbami do koupele zruinovala až moderní velkovýroba těch umělých. Dnes už místní loví houby v malém, pro turisty a ve snaze udržet tradice. Ostrov samotný tuto ránu naštěstí ustál. Paradoxně opět díky neúrodným skaliskům, která – až na dvě zelená údolí Pothia a Vathy – tvoří většinu povrchu Kalymnu.

V devadesátých letech překrásnou divokou přírodu objevil italský pár horolezců a záhy se ostrov stal bezkonkurenční atrakcí pro zkušené horolezce i začátečníky z celého světa. Stal se jedinečnou destinací i pro všechny ostatní, co chtějí být na dovolené aktivní.

Jméno ostrov získal po mytickém obru Kalydnovi. Podle báje obr Kalydnos spadl právě do těchto míst Egejského moře. Údajně jsou z výšky v krajině ostrova dodnes vidět otisklé obrovy nohy. Podle jiného výkladu znělo v antice jméno ostrova Kalydna, což znamená „dobrá voda“.

Vyžití zde totiž nenajdou pouze horolezci. Vápencové hory na svých hřebenech uvítají i pěší turisty. Vodní živly místní zátoky lákají k potápění, šnorchlování, windsurfingu i dalším akčním vodním sportům.

Na své si přijdou i milovníci kultury. Dějiny ostrova byly pestré podobně jako historie celého Řecka, ovlivnili je Římané, Benátčané, Turci i Němci a nejedna přírodní katastrofa. Pobřeží zdobí malebné rybářské bašty a přístavy, ve vnitrozemí najdete tradiční vesnice, středověké i antické památky a zbytky opevnění, připomínající dávné útoky pirátů. Mnohé nálezy dnes ukrývá místní archeologické muzeum v hlavním městě Pothia.

Ochutnejte místní speciality: chobotnici na grilu, spinialo – specialitu z mořských plodů, mouri – nadívané jehněčí pečené na pánvi, nebo loukomades – smažené koblížky s medem a skořicí.

8 míst, která navštívit:

Rybářský přístav Pothia

Hlavní město ostrova Pothia je zároveň největším přístavem Kalymnu. Žije v něm většina ostrovanů – má na deset tisíc obyvatel. Malebná usedlost se nad rybářským přístavem rozprostírá v horských svazích i zeleném údolí jako starý amfiteátr. V jeho úzkých uličkách najdete nejeden architektonický skvost.

Zastavte se u velkolepého radničního paláce v benátském stylu. Mezi starými panskými sídly vyniká například historické muzeum sídlící ve vile Nikolaose Vouvalise (Vouvalis Mansion), proslulého obchodníka s mořskými houbami a filantropa. Neméně okouzlující jsou kapitánské vily nebo skromnější jednopatrové bílé a krémové domky sběračů hub s pestrobarevnými dveřmi, okenicemi a balkony.

Ke každé čtvrti také náleží jeden kostel. Zastavte se u kostela Agios Nikolaos nebo u katedrály Krista Spasitele (Sotiros Christou/Christ Saviour) se stříbrnou kupolí.

Labyrint světlých uliček vás dřív nebo později dovede zpátky na nábřeží, lemované tavernami, restauracemi a kavárnami. Když se v některé usadíte, můžete zpovzdálí nerušeně sledovat ospalý život ostrovních rybářů  popíjejících retsinu v podvečerním slunci.

Továrna na houby (Sponge Factory in Kalymnos)

Nahlédněte pod pokličku jedinečné tradici, díky které si obyvatelé ostrova po dlouhé roky vydělávali na živobytí. Navštivte v hlavním městě Pothia poslední továrnu na přírodní houby.

Neúrodný skalnatý ostrov v minulosti ostrovanům příliš možností nenabízel. Za obživou se proto pustili do hlubin moře. Našli v nich něco vskutku originálního a stali se prosperujícími lovci mořských hub. Aby mohli na mořském dně sbírat houby ve velkém, vyrobili si skafandry s bronzovými helmami.

Houby se dál zpracovávaly ve skladech, ze kterých se postupně vyvinuly plnohodnotné ostrovní továrny. Houby z nich putovaly k místním a z velké části taky na export.

Tradice lovců hub je v současnosti na vymření. Jednak ji utlačila velkovýroba umělých hub do koupele, jednak se místní od riskantního potápění mohli s úlevou odvrátit k bezpečnějším výdělkům plynoucím z turistického ruchu.

Na ostrově zbyla pouze poslední tradiční továrna na přírodní houby, kterou v hlavním městě Pothia můžete navštívit. Dozvíte se v ní o historii lovení hub, o potápěcích metodách ostrovanů i o zpracovávání hub, které můžete sledovat v přímém přenosu. A hlavně si tak z ostrova můžete odnést ten nejautentičtější suvenýr.

Klášter Agios Savvas (Monastery of Agios Savvas)

Na jihu ostrova, vysoko na strmém kopci nad přístavem Pothia, stojí takzvaný ochránce Kalymnu. Kamenný klášter s červenou střechou je zasvěcený svatému Savvasovi – patronovi ostrova.

Svatý Savvas se narodil v roce 1862, tehdy dostal světské jméno Vassilios. Až později, když se stal mnichem, přijal jméno Savvas. Posledních dvacet let života prožil na ostrově jako kněz v klášteře Všech svatých (Agioi Pantes, Monastery of All Saints). Velký asketa a tvůrce zázraků se stal jedním z mála novodobých světců pravoslavné církve.

Dlouhý a prudký výstup vede po silnici a je proto ideální příležitostí pro zapůjčení skútru. To první, co vás nahoře oslní, jsou dechberoucí výhledy na malebný přístav, krajinu a moře rozprostírající se pod skalním útesem do dálky. Neméně nádherné jsou i interiéry kláštera s freskami jako z jiného světa.

Pláže

Říká se, že Kalymnos své jméno dluží kráse vod, které omývají jeho břehy. A je na tom něco pravdy. Zdejší oblázkové i písečné pláže obklopuje křišťálově průzračné moře. Mnohé návštěvníky čistá voda láká ke šnorchlování, potápění a dalším vodním sportům.

Zřejmě nejoblíbenějšími jsou pláže na západním pobřeží. Nejdelší Masouri je písečná a najdete na ní i lehátka. Kousek od ní přiléhá k přírodnímu přístavu písečná pláž s oblázky Myrties. Z obou pláží je vidět na ostrůvek Telendos, na který se můžete také přeplavit.

Pokud hledáte osamocenější zákoutí, vyzkoušejte pláž Sikati ukrývající se v malebné zátoce, pláže Drasonta, Pezonta, Petronta anebo drobnou pláž Almyres. Na všechny se dostanete jedině pěšky nebo na lodi.

Nejblíže hlavnímu městu najdete pláž Therma. Dalšími okouzlujícími plážemi jsou Platys Gialos s černým pískem, Vlychadia, která sestává ze dvou propojených pláží – oblázkové a písečné, přístupná Linaria, která je ideální pro rodiny s dětmi, nebo Emporeios pro milovníky windsurfingu.

Opravdu nečekaný úkaz přírody najdete v malém přístavu Rina. Chráněná zátoka je tak uzoučká, že věrně připomíná norské fjordy. Nenajdete tu přímo pláž, ale věčně klidné moře je vhodné jak pro plavání, tak pro šnorchlování.

Tajemné jeskyně

Ostrov ve svých útrobách ukrývá přes padesát pozoruhodných jeskyní, zdobených lesklými stalagmity a stalaktity. Archeologický výzkum odhalil, že sloužily k antickým rituálům a obřadům. Jsou provázané i s mýty a tradicemi, které se uchovávají do současnosti.

Blízko Pothie najdete jeskyni Kefàla (Kefalas cave) s bohatou stalaktitovou výzdobou. U Vathy navštivte jeskyni Daskalio (Daskalio Cave). Obě jsou přistupné jedině na lodi. Další pěkná jeskyně Skalia (Skalia Cave) leží u stejnojmenné vesničky. Temná pověst se váže k jeskyni Sedmi panen (Epta Parthenes/Cave of Seven Virgins), ve které údajně zmizelo navždy sedm dívek, které se snažily utéct před piráty.

Staré hlavní město Chora

Vydejte se po stopách minulosti. Zamiřte do vnitrozemí, objevovat život ostrovanů v některé z mnoha tradičních vesniček. Tím nejmalebnějším místem je staré město Chora, původní hlavní město Kalymnu. Leží jen tři kilometry severozápadně od Pothia. V zeleném údolí vzdálenějším od moře, to kvůli útokům pirátů.

V Chora staré ostrovní tradice stále přežívají. Vysoko nad městem najdete majestátní rytířský hrad Chrisocheria (Pera Castle/Castle of Chrisocherias). V dobách Byzantské říše jej postavili johanité. Výhledy od hradu jsou nezapomenutelné a prudkého výšlapu nebudete litovat.

Přímo ve městě se zastavte u některého ze starobylých kostelů – u Panagia Kecharitomene nebo u kostela proroka Eliáše (Church of the Prophet Elias). Na ruinách antického chrámu Delia Apollo (Temple of Diliou Apollo) kousek od Chora najdete další významné památky ostrova – kostel Krista Jeruzalémského (Church of Christ of Jerusalem) a malý klášter Agia Sophia (monastery of Agia Sophia).

Ostrov horolezců

Jsou to právě strmé hory, které v minulosti ostrované považovali za prokletí, ale v moderní době ostrovu přinesly slávu a prosperitu. Na konci devadesátých let místní útesy objevil pár italských horolezců. A zamiloval si je. Z iniciativy těchto objevitelů ostrovních horolezeckých možností se z Kalymnu stal skutečný ráj horolezců, na který turisté proudí i na jaře a na podzim.

Příjemné počasí po většinu roku, rozmanité tvary vápencových skalisek a okouzlující krajina z Kalymnu udělaly srdcovou destinaci jak pro profesionály, tak pro začátečníky.

Útesy rozmanité horolezecké náročnosti najdete v pěším dosahu od hlavního města Pothia. Ty nejkrásnější hory pak leží kolem vesnice Masouri. Celkem ostrov nabízí na 1300 horolezeckých tras.

Ostrov také každým rokem hostí hned čtyři horolezecké festivaly. Mezi nimi je tím nejvýznamnějším nesoutěžní International Climbing Festival, na který se každé září sjíždí stovky horolezců z celého světa.

Ostrůvky Telendos a Pserimos

Dva malé ostrůvky Telendos a Pserimos se před stovkami let odlouply od Kalymnu důsledkem zemětřesení a sopečného výbuchu. Možná díky původu, možná díky jejich čarovné kráse se jim říká „spící princezna“. Na obou najdete ničím nerušený klid ideální pro bezstarostnou dovolenou. Oba ostrůvky leží severozápadně od Kalymnu, za kanálem širokým jen 700 metrů.

Telendos obývá jen necelá stovka obyvatel. Hrstka lidí žije pohromadě v jednom rybářském přístavu. Doplavíte se do něj za deset minut některou z malých loděk čekajících naproti v Myrties. Auta a silnice na ostrově nečekejte. Ubytovacích kapacit je pomálu, ale taverny a kavárny v malebném přístavu nechybí.

Nenechte si na Telendu ujít výhled na západ slunce od kaple Ai Giorgis nebo raně křesťanskou baziliku Agios Vasilios a hrad Agios Konstantinos. Odpočiňte si na některé z opuštěných plážiček. Krásné jsou například Plaka, Potha nebo Chochlakas.

Jedním z nejkrásnějších koutů ostrova Pserimos je pláž v zátoce Vathys.

Kalymnos je dnes ostrovem plným možností. Navzdory minulosti, ve které museli místní s dávkou důvtipu hledat zdroje obživy hluboko pod mořskou hladinou. Potěší hlavně cestovatele, kteří se na své dovolené nespokojí s  lenošením na pláži. Potenciál ostrova je především v pestrosti sportovních aktivit, za kterými můžete vyrazit od brzkého jara až do pozdního podzimu. Vytěžte z něj co nejvíc.

Předchozí článekKassel v Německu – zajímavá místa, památky a tipy na výlety do okolí
Další článekCo vidět a navštívit v Norimberku?