Dovolená ve Slovinsku – kam se vydat na letní a zimní dovolenou?

2501

Republika Slovinsko se zařadila mezi oficiální státy teprve v roce 1991 po rozpadu Jugoslávie. Země, kde najdete vše pěkně pohromadě – hory, moře i nedotčenou romantickou krajinu. Slovinsko je rozlohou asi 4x menší než Česká Republika, i přesto ale nabízí velmi bohaté turistické vyžití pro letní i zimní dovolenou.

Hory všude kam se podíváš

Ve Slovinsku je určitě nemožné přehlédnout hory. Velkou část jeho hranic totiž lemují Alpy. A to konkrétně Julské Alpy, které jsou nejvyšším pohořím Slovinska, přičemž nejvyšším vrcholem je hora Triglav s 2863 m.n.n.. V Julských Alpách pramení i dvě významné řeky – největší slovinská řeka Sáva a řeka Soča. Navíc se na území Julských Alp nachází jediný slovinský národní park a to Triglavský národní park (Triglav National Park), který je díky své rozloze jedním z největších chráněných území v Alpách. V parku je možné vidět rozmanitou zdejší flóru. Z živočichů tu můžete potkat tetřevy, orla skalního, rysa, kozoroha, nebo kamzíka.

Dále tu najdete Kamnicko-Savinjské Alpy. Ty jsou druhým nejvyšším pohořím ve Slovinsku. Nejvyšším vrcholem zde je hora Grintovec s 2558 m.n.n.. V pohoří si přijdou na své hlavně horští turisté, kteří mají rádi obtížné jištěné trasy, jelikož zrovna v Kamnicko-Savinjských Alpách jsou cesty, které patří mezi ty nejnáročnější na Slovinsku.

Na Kamnicko-Savinjské Aply navazují Karavanky. Tato dvě pohoří tvoří přirozenou hranici mezi Rakouskem a Slovinskem. Dnes zde existuje pro jednodušší cestování železniční a dálniční tunel mezi městy Villach a Jesenica, který nahradil původní četné významné obchodní cesty.

Posledním pohořím je pohoří Pohorje, které leží západně od města Maribor. Jde o nejvýchodnější výběžek Alp. Pohorje je až do nejvyšších poloh hojně zalesněno a místy lze narazit na menší rašeliniště. Pohorje je oblíbené hlavně v zimním období, kdy nabízí skvělé podmínky pro všelijaké zimní aktivity během zimních dovolenkových pobytů.

Pláže na Slovinské riviéře

Ač možná není Slovinsko zrovna nejslavnější přímořskou destinací, nic to nemění na tom, že zdejší pobřeží není rozhodně jen tak ledajaké. Za pozornost jistě stojí Slovinská riviéra, která se táhne téměř 47 km podél Jaderského moře. Nejznámější pláží ve Slovinsku je pláž Portorož. Je kolem ní rozmístěno mnoho přímořských resortů, restaurací, či obchodů. Zároveň je pláž Portorož jednou z mála písečných pláží ve Slovinsku.

Přesným opakem je pláž u městečka Piran, která je typickým příkladem divokých slovinských pláží. Pobřeží je kamenité a sestup do moře je možný převážně díky speciálně vybudovaným schodištím v kamenech. Vše je ovšem vyváženo historickou bohatostí města Piran, kde je možné vidět původní benátskou a rakouskou architekturu.

Další pláží je pláž Mesečev Zaliv. Jedná se o oblázkovou pláž, která je k nalezení uvnitř přírodního parku Strunjan (Strunjan Nature Park), což už samo o sobě nasvědčuje tomu, že se na této pláži ocitnete uprostřed panenské divoké přírody.

Nedaleko největšího pobřežního města, Koper, je k nalezení další významná oblázková pláž Mestna. Koper už je opravdu blízko italskými hranicím, což je i výrazně poznat na rázu městečka samotného. Samotná pláž je malá, ale díky své poloze je na ní krásné pozorovat západy slunce.

A pokud jste spíše na ostrovní pláže, pak nesmíte minout ani pláž u malého rybářského městečka Izola. Dnes už je sice původně ostrovní město po stržení hradeb propojené s pevninou, ale ani tak neztratilo svůj ráz. Díky tomu, že Izola zasahuje hluboko do moře, je z ní krásný výhled na velkou část Slovinské riviéry.

Za krásami slovinské přírody

Slovinsko je také plné krásných přírodních úkazů. Výjimkou nejsou ani četná jezera, mezi která patří třeba Bledské jezero (Lake Bled) vzniklé roztáním Bohinjkého ledovce, a které je obklopené lesnatým pohořím a dovršené ještě o ostrůvek Blejski Otok, na kterém se nachází poutní kostel Panny Marie.

Dalším jezerem je jezero Cerknica (Lake Cerknica), které se naopak nachází na jihu Slovinska. Když je jezero plné, jedná se o největší jezero v zemi. Jezero je obklopeno Alpami, což mu opět dodává na kráse.

Za zmínku ale jistě stojí i Postojnské jeskyně (Postojna Cave), což je velký krasový komplex nedaleko města Postojna. Jsou dokonce jedním z nejdelších jeskynních systémů ve Slovinsku. Dalšími významnými jeskyněmi jsou Škocjanské jeskyně (Škocjan Caves). Tyto jsou dokonce zařazeny na seznam UNESCO. Nacházejí se cca 40km od města Koper. Škocjanské jeskyně jsou rozsáhlé, patří k nim i 5km podzemních prostor a mnoho krásných vodopádů. Klima zdejších jeskyň, které je dáno i řekou Reka, která do jejich podzemních komplexů vtéká, napomáhá i výskytu několika endemitických druhů živočichů, jako jsou některé druhy netopýrů, nebo jeskynní obojživelník – macarát jeskynní.

Hurá do Slovinska

Slovinsko díky svým přírodním podmínkám nabízí skutečně bohaté kulturní vyžití. Během dovolené v této nevelké zemi můžete propojit náročnou vysokohorskou turistku s odpočinkem na některé z pláží.

Předchozí článekZajímavosti Indie – zajímavá místa a památky k vidění
Další článekDovolená v Egyptě – vydejte se za zábavou, odpočinkem i památkami