Šanghaj – zajímavá místa a památky

7553
Panorama Šanghaje | chuyu/123RF.com
Panorama Šanghaje | chuyu/123RF.com

Šanghaj je s 24 miliony obyvatel nejlidnatějším, nejbohatším a nejkosmopolitnějším městem Číny. Město se rozkládá při ústí řeky Jang-c’-ťiang u Východočínského moře, která má v těchto místech šířku okolo 400 metrů. Všem návštěvníkům dává možnost dotknout se minulosti, přítomnosti i budoucnosti.

Šanghaj je nejrychleji rostoucí město na celém světě, které snad nikdy nespí. Čile žije svým životem ve dne i v noci. Třídy jsou plné klubů, barů i hospod. Ve dne tu tak můžete poznávat památky, průmyslové a technické zajímavosti, architekturu, můžete tu také nakupovat a také poznávat zdejší kulinářské umění. V Šanghaji je toho doopravdy hodně, a proto nemusí být snadné vybrat si ty nejlepší atrakce Šanghaje. Pro snadnější orientaci vám přinášíme ty nejlepší atrakce této metropole.

Shanghai Tower

Shanghai Tower | manganganath/123RF.com
Shanghai Tower | manganganath/123RF.com

Shanghai Tower je vůbec tou nejvyšší stavbou v celé Číně, je tedy absolutně nepřehlédnutelná. Věž vysoká 632 metrů má 121 podlaží, přičemž uvnitř skrývá kanceláře, zábavní podniky, obchody, konferenční prostory, luxusní hotel i restaurace. Kromě toho všeho se tu můžete kochat i neskutečným výhledem. Nutno upozornit, že jde o novostavbu, která je veřejnosti otevřená pouhý jeden rok.

Yu Garden

Yu Garden v Šanghaji | sepavo/123RF.com
Yu Garden v Šanghaji | sepavo/123RF.com

Na severovýchodě staré Šanghaje je kouzelná Yu Garden zahrada známá i jako Zahrada Štěstí, která zde byla vybudována již v polovině 16. století. Jde o kouzelnou zahradu s jezírky s rybami, umělými skalkami, miniaturními pohořími, pavilony se spoustou vzácných dřevin a rostlin (jako magnolie, borovice, ginko biloba, třešně, sekvoje i vrby). Součástí zahrady je dokonce i Húxinting Teahouse, která je jednou z nejznámějších čajoven v Číně. Nedaleko se nachází bazar s jedinečnou atmosférou a taoistický chrám.

Buddhistický chrám Jade

Buddhistický chrám Jade v Šanghaji | manganganath/123RF.com
Buddhistický chrám Jade v Šanghaji | manganganath/123RF.com

Jeden z mála stále fungujících buddhistických klášterů v Šanghaji je chrám Jade, který se nachází ve čtvrti Anyuan Lu. Nutno říct, že jde vskutku o krásné místo, které je pozoruhodné zejména pro 4 impozantní sochy nebeských králů a 2 Šákjamuni sochy vyřezávané z bílého nefritu. Okouzlující je zde i síň Daxiong Baodian. V chrámu si můžete pochutnat na velmi dobré vegetariánské kuchyni.

Longhua Temple a Pagoda

Chrám Longhua v Šanghaji | ziggymars/123RF.com
Chrám Longhua v Šanghaji | ziggymars/123RF.com

V příjemném parku v jižní části Šanghaje se nachází vůbec to nejstarší a nejvýznamnější náboženské místo v celé Číně známé jako Longue Temple a Pagoda. Jde o chrám vystavěný někdy okolo roku 242 je dodnes důležitým místem, a to i přesto, že byl v průběhu své historie již mnohokrát zničen. Dlouho to bývala vůbec ta nejvyšší budova v celé Šanghaji a stále je to vůbec ten největší chrámový komplex ve městě. Do dnešních dnů se tu konají buddhistické obřady. Chrám se skládá z 5 velkých hal, jehož součástí je i Mile Dain s velkou sochou Buddhy, Tian Wang Dian, jež je věnována čtyřem nebeským králům; jen kousek od Daxiong Baodian se nachází pokoj s 500 zlatými jemnými sochami uspořádanými v řadách, zvonice s bronzovým zvonem, knihovny se starými rukopisy, 40 metrů vysokou Longhua Pagodou. I zde najdete dobrou vegetariánskou restauraci.

Orientální Perlová věž

Orientální Perlová věž v Šanghaji | chuyu/123RF.com
Orientální Perlová věž v Šanghaji | chuyu/123RF.com

Rozhlasový a televizní vysílač, zvaný Perlová věž, najdete na východním břehu Chuan-pchu v Pudong parku. Jde o věž s výškou 468 metrů, který skýtá nádherný výhled na historickou Bund promenádu. Věž proslula díky svým 11 různě propojeným koulím, z nichž tu největší najdete ve výšce 350 metrů. Ve věži se nachází celá řada vyhlídek, restaurace i obchody.

Šanghajská ZOO

V Šanghaji najdete i krásnou ZOO s více než 6000 zvířaty. K těm největším lákadlům patří panda, zlatá opice a tygr čínský. Nesdílnou součástí této zoologické je i krásně upravená botanická zahrada.

Svět cirkusu

K těm největším čínským atrakcím Šanghaje patří Svět cirkusu, což je absolutní jedničkou v této oblasti. Těšit se tu můžete na klasický tradiční cirkus, akrobaty, magii a také i na taneční a hudební vystoupení. Jde o naprosto jedinečné místo, které nemá na světě srovnání. Vybaveno je těmi nejmodernějšími technologiemi a k vidění jsou tu taková čísla, která by vás nenapadla ani při nejbujnější fantazii.

Nanjing Road

Nákupní ulice Nanjing Road | zhaojiankangphoto/123RF.com
Nákupní ulice Nanjing Road | zhaojiankangphoto/123RF.com

Pakliže rádi nakupujete, zamiřte v Šanghaji na Nanjing Road, což je zdejší hlavní nákupní ulicí. Tato vůbec nejrušnější ulice byla vybudována již před více než 100 lety a je dlouhá asi 5 kilometrů. Najdete na ni klasické obchody, butiky, ale i pouliční prodavače, luxusní obchody i krámky s nabídkou výrobků tradičních i netradičních řemesel a se suvenýry. Jsou tu i nákupní centra a velké obchodní domy a nechybí tu ani kina a velké množství restaurací.

Xintiandi

Pěší zóna Xintiandi v Šanghaji | parksang118/123RF.com
Pěší zóna Xintiandi v Šanghaji | parksang118/123RF.com

Za magickou atmosférou starého města stojí zajít si na Xintiandi, což je tradiční pěší zóna nacházející se v centru Šanghaje a je to skvělý prostor pro nákupy, zábavu a volný čas. Jde vůbec o jednu z nejoblíbenějších oblastí ve městě, kam lidé míří ve dne, v noci ve všední dny i o víkendech. Najdete tu spoustu skvělých míst k jídlu, k posezení i k nakupování.

A kam v Šanghaji za dobrým jídlem?

Pokud si v Šanghaji chcete vskutku pochutnat, všímejte si zastrčených restaurací v útrobách města. Nejsou možná nóbl, avšak poskytují nejen gurmánské potraviny, ale mají také i chuť původní dekadentní Šanghaje. Starodávné restaurace přináší závan minulých časů i nevšední chutě. Ty nejlepší šanghajské restaurace, které slibují kulinářský zážitek, naleznete ve výškových budovách. Nutno však počítat s tím, že za pohled z výše i skvělé jídlo, si pořádně připlatíte. V Šanghaji se také nachází spousta tradičních a velmi příjemných čajoven, které vás po náročném dni dokáží pěkně zklidnit a uvolnit.

Předchozí článekIstanbul – co vidět a zažít v turecké metropoli?
Další článekZ Bratislavy do Berlína za 4.99 euro