Zajímavosti Jordánska – zajímavá místa a památky k vidění

11471
Horská krajina v Jordánsku | piccia/123RF.com
Horská krajina v Jordánsku | piccia/123RF.com

I když Jordánsko ukrývá některé skutečné archeologické skvosty, není tak navštěvované jako některé jiné země. Pokud si však do této země cestu najdete, zklamáni nebudete, zvlášť pokud se prostřednictvím historických památek chcete toulat daleko v minulosti. Své kouzlo však má i zdejší příroda. A co koupání v Mrtvém moři? Zkuste, zda jeho blahodárné účinky budou působit i na vás.

Zajímavosti o Jordánsku

  • Velká plocha Jordánska je pokrytá kamenitou pouští.
  • Nejvyšším bodem země je Džabal Umm ad-Dámí sahající do výšky 1 854 m n. m.
  • Jordánsko je konstituční monarchií.
  • Nejlepší dobou na poznávání Jordánska je jaro a podzim. V létě je tu příliš velké horko.
  • Země sousedí s Irákem, Izraelem, Saúdskou Arábií a Sýrií.

Zajímavá místa a památky v Jordánsku

Petra

Skalní město Petra v Jordánsku | gajic/123RF.com
Skalní město Petra v Jordánsku | gajic/123RF.com

Petra je starodávné skalní město Nabatejců. Představuje archeologické naleziště, které je na seznamu UNESCO. Jde o jedno z nejatraktivnějších míst v zemi. Patří mezi novodobých sedm divů svět. Můžete ho také znát pod pojmem Mojžíšovo údolí. Takto ho označují Arabové.

Toto unikátní místo se nachází na jihu Jordánska. Prohlédnete si tu různé stavby v egyptském, římském i řeckém stylu. Těmi konkrétními jsou např. soutěska Sík vedoucí do města, Al-Khazneh (pokladnice mezi skalami vytesaná do pískovce), divadlo staré 2 000 let a další zajímavá místa.

Město Petra bylo původně pohřebiště rozkládající se na rozhraní tří údolí Vadí al-Araba. Později se stalo centrem obchodu. Atmosféra Petry vás pohltí a vrátí do dávných dob.

Pouštní krajina Wadi Rum

Pouštní krajina Wadi Rum v Jordánsku | starfield/123RF.com
Pouštní krajina Wadi Rum v Jordánsku | starfield/123RF.com

Pouštní krajina Wadi Rum je velmi impozantním úkazem, který přitahuje turisty z celého světa. Prohlédnete si tu obrovské skalní věže vyrůstající z písku. Vytváří nádhernou podívanou. Tu si můžete dopřát při jízdě velbloudem, ale i džípem. Část cesty je vhodné pojmout formou pěšího výletu, při němž si všechnu krásu pečlivě prohlídnete a vstřebáte. Ještě mocnější dojem ve vás krajina zanechá, pokud toto místo navštívíte ráno či v podvečer. V tuto dobu hraje všemi barvami.

Původními obyvateli Wadi Rum jsou nomádi Thamudejských kmenů. Po nich tu zbyly petroglyfy na skalách. Do Wadi Rum se pořádají různé výpravy a v rámci některých můžete i v poušti přespat. Ať už sem cestujete v jakoukoliv roční dobu, vždy mějte dostatek tekutin.

Ammán

Římský amfiteátr v Ammánu v Jordánsku | outcast85/123RF.com
Římský amfiteátr v Ammánu v Jordánsku | outcast85/123RF.com

Ammán je hlavním městem Jordánska. Prohlédnete si v něm především památky z období nadvlády antického Říma. Těmto památkám dominuje mohutný amfiteátr, který najdete uprostřed města. Je zachovalý a i dnes se na tomto místě pořádají různá vystoupení. V blízkosti je ze stejné doby další památka – Odeon. V centru města jsou obchody, kavárny a tržiště, na kterých si můžete nakoupit cukrovinky, kávu, koření, keramiku, šperky a mnoho dalšího zboží.

Další zajímavou památku představuje Citadela se zbytky hradeb či palác El Quasr. Naproti Citadele se nachází palác Basman. Jde o sídlo jordánských panovníků. Významnou památkou je také mešita krále Husajna z roku 1924 a ve městě najdete i jiné pamětihodnosti.

Mrtvé moře

Sůl na břehu Mrtvého moře v Jordánsku | vvvita/123RF.com
Sůl na břehu Mrtvého moře v Jordánsku | vvvita/123RF.com

Pokud budete v Jordánsku, dopřejte si koupání v Mrtvém moři. Kromě této země si stejný zážitek můžete dopřát i v Izraeli. Pokud jste si něco nastudovali o Mrtvém moři, víte, že jde o jezero s nejslanější vodou na světě. Proto také nadnáší. Nezaplavete si, ale místo toho si lehnete na hladinu a relaxujete.

Koupání v Mrtvém moři se doporučuje především lidem s kožními nemoci, revmatickými onemocnění či respiračními chorobami. Zkusíte také jeho účinky?

Přírodní rezervace Dana

Přírodní rezervace Dana v Jordánsku | photoweges/123RF.com
Přírodní rezervace Dana v Jordánsku | photoweges/123RF.com

Přírodní rezervace Dana vznikla roku 1990 a prohlédnout si tu můžete různé ohrožené živočichy včetně jezevců, vlků, šakalů, horských gazel a čekají tu na vás další zvířata (ptáci, plazi, savci) i rostliny. Vstupní branou do rezervace je malá vesnička stejného názvu (Dana). Vznikla v Osmanském období.

Do rezervace je povolen vstup pouze s průvodcem. Pokud si chcete udělat túru, můžete tu přespat.

Potápění v Aqabě

Potopený vrak tanku v Aqabě v Jordánsku | davidevison/123RF.com
Potopený vrak tanku v Aqabě v Jordánsku | davidevison/123RF.com

Rádi se potápíte? Věnujte se tomuto koníčku i v Jordánsku, konkrétní v přístavním městě Aqaba nacházejícím se na břehu Rudého moře. Jsou tu nádherné korálové útesy. Podmořský svět vám také ukáže různé ryby. Některé jsou velmi vzácné a najdete je pouze na tomto místa. Pokud se nepotápíte, prozkoumejte alespoň část podvodního světa šnorchlem, nebo navštivte akvárium, případně se zúčastněte vyjížďky lodí s proskleným dnem. I to bude zážitek.

Aqaba je celkově místem, kde se můžete věnovat různým vodním sportům či odpočívat na písečné pláži. Ubytujte se v některém z četných hotelů.

Madaba

Kostel svatého Jiří ve městě Madaba v Jordánsku | vvoennyy/123RF.com
Kostel svatého Jiří ve městě Madaba v Jordánsku | vvoennyy/123RF.com

Chcete-li se vrátit do skutečně dávné historie, navštivte město Madaba, které je staré přes 4 500 let. Je známé hlavně byzantskými mozaikami, které najdete v tamějších kostelech. Úžasnou mozaikovou mapu s vyobrazením Svaté země s okolím si prohlédnete v Kostele sv. Jiřího. Pochází z 6. století.

Další památky spadají do Archeologického parku. Patří sem Kostel Panny Marie, Kostel proroka Eliáše, byzantská vila Hippolytus či kostel sv. Apoštolů.

Kerak

Křižácký hrad Krak des Moabites ve městě Kerak | ostill/123RF.com
Křižácký hrad Krak des Moabites ve městě Kerak | ostill/123RF.com

Kerak představuje obec, která je známá především svým křižáckým hradem Krakem des Moabites. Hrad začal být budován již v 12. století, a to na rozkaz jeruzalémského krále Fulka z Anjou. Představoval důležitou obchodní cestu, která spojovala Damašek s Mekkou. Výhodná byla i jeho blízkost s Jeruzalémem. O Keraku se zmiňuje také Bible.

Dnes si v podhradí Keraku můžete prohlédnout Keracké archeologické muzeum. Bylo otevřeno roku 2004 a seznámíte se tu s historií a archeologií této oblasti.

Shobak

Křižácký hrad Shobak v Jordánsku | ostill/123RF.com
Křižácký hrad Shobak v Jordánsku | ostill/123RF.com

Zhruba 20 kilometrů od Petry se nachází Shobak. Jde o křižácký hrad z 12. století. Najdete ho na vršku nedaleko stejnojmenného města. Dnes si prohlédnete už jen jeho zříceninu. Konkrétně tu jsou trosky lázní, mlýnských kamenů (sloužily k lisování oliv) a jsou tu také šachty a schody vytesané do skály.

Zaujaly vás památky a další zajímavá místa, která vám Jordánsko nabízí? Není divu. Nad některými jeho skvosty se vám bude tajit dech. Stejně tak je zajímavé poznávat cizí kulturu. I to patří k turistice. Navíc v Jordánsku to budete mít usnadněné tím, že tamější lidé jsou velmi pohostinní, zvlášť když se vypravíte do některého osamělejšího kouta země. Poodhalte pro nás tajemný svět se vším, co může nabídnout.

Předchozí článekZajímavosti na ostrově Komory – památky a zajímavá místa k navštívení
Další článekZajímavosti Irska – zajímavá místa a památky k vidění