Italská kuchyně – co se jí a pije v Itálii?

7716
Italská kuchyně | karandaev/123RF.com
Italská kuchyně | karandaev/123RF.com

Itálie je rájem gurmánů a zdejší kuchyně by vydala na mnoho knih. Tradičně se využívají místní suroviny a každý region má vlastní speciality. Vyhlášené jsou zejména vína, sýry, špek, šunky, těstoviny, olivy, káva a zmrzlina. Celou italskou kuchyni však lze považovat za vynikající. Mnoho těstovin a káv se po celém světě označuje italskými názvy a pizza je doslova všudypřítomná.

Snídaně

Nejčastěji se snídá chleba či jiné pečivo, obvykle nasladko s máslem a džemem. V posledních letech silně roste popularita cereálií a jogurtů. Typická snídaně obsahuje v nějaké podobě kávu, často s mlékem, děti pijí obvykle mléko.

Oběd

Oběd je hlavním jídlem dne a tradičně trvá dlouho, což se s moderním způsobem života rychle mění. Tradiční gurmánskou hostinu potom musí zastoupit večeře. Oběd má řadu chodů, zahajuje se aperitivem. Poté se podává antipasto, což je obvykle nějaké studené občerstvení jako sýr, olivy, šunka, salát, sendvič či studené řezy. Poté následuje primo, nejčastěji některý z mnoha stovek druhů těstovin, rizoto, polenta anebo sytá polévka. Hlavní chod secondo většinou obsahuje rybí, telecí či drůběží maso a zeleninu. Po jídle obvykle následuje ovoce a dezert a samozřejmě nesmí chybět vyhlášená italská káva. Na závěr se může podávat i místní likér. Běžný oběd v pracovní době nebývá natolik náročný, přesto mívá nejméně dva chody a Italové mají na oběd vyhrazeny až 2 hodiny. Většina rodin se stále drží tradičních bohatých rodinných obědů o víkendech.

Večeře

Italská večeře zpravidla probíhá až mezi půl osmou a devátou večer a bývá lehčí než oběd, i když průběh je podobný. Obvykle se však jedí lehčí jídla, často například salát, rizoto a vydatné polévky.

Rychlé občerstvení

Italský gurmán nutně musí považovat rychlé občerstvení za naprostý zločin, i zde se však samozřejmě setkáme s typickými burgery a hot dogy. Ovšem pizza je v poněkud vyšší kvalitě i u stánku.

Alkohol

Italové si potrpí zejména na víno. Ke každému jídlu je třeba vybrat správný druh vína, což je často zdrojem dlouhých debat a samozřejmě ochutnávání. Dále jsou oblíbené zejména speciální likéry jako sicilské citronové limoncello a amaro, alpská pálenka z vína grappa či mirto ze Sardinie. Pivo je poměrně málo populární a pije se ho méně než jinde v Evropě, nejčastěji se vyrábí světlý ležák.

Předchozí článekFauna a flóra v Itálii
Další článekDoprava v Itálii